Saturday, January 28, 2023
23.2 C
Brunei

-

442 terima sijil kerakyatan

Oleh Ak Zaki Kasharan

BANDAR SERI BEGAWAN, 5 JULAI – Seramai 442 orang kini secara rasminya telah menjadi rakyat Brunei setelah mendapat limpah kurnia perkenan Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah, Sultan dan Yang Di-Pertuan Negara Brunei Darussalam.

Sehubungan itu, Majlis Penyampaian Sijil Taraf Kerakyatan kali ke-35 anjuran Jabatan Imigresen dan Pendaftaran Kebangsaan (JIPK) telah diadakan di Dewan Persidangan Bridex, Jerudong, hari ini.

Hadir menyampaikan sijil kepada para penerima selaku tetamu kehormat ialah Menteri Hal Ehwal Dalam Negeri, Yang Berhormat Dato Seri Paduka Haji Ahmaddin bin Haji Abdul Rahman.

Yang Berhormat Dato Seri Paduka Haji Ahmaddin semasa berucap pada majlis tersebut mengingatkan bahawa selaku rakyat yang bernaung di bumi Darussalam ini, tanggungjawab mereka adalah untuk mempertahankan kedaulatan raja dan prinsip Melayu Islam Beraja yang menjadi asas dan tunggak kehidupan di negara ini.

“Kita perlu memahami, mengamalkan dan mengekalkan nilai-nilai murni kehidupan selaku orang Brunei yang kaya dengan adat resam dan budi pekerti yang mulia, taat kepada raja, taat kepada agama, bersopan santun, berawar galat, bergotong-royong, saling hormat-menghormati dengan memupuk rasa kekitaan di antara satu sama lain,” katanya.

Selain mematuhi peraturan dan undang-undang negara, katanya lagi, sebagai rakyat harus memberi sokongan kepada dasar-dasar yang digubal kerajaan dan berganding bahu mendukung kemajuan, kemakmuran, keselamatan dan kesejahteraan seluruh rakyat dan penduduk negara ini.

Beliau juga berharap agar kesemua penerima dapat menghargai kurnia tersebut, bukan sahaja menerusi ikrar taat setia tetapi juga menerusi perbuatan dan amalan seharian.

Majlis terdahulu dimulai dengan bacaan Surah Al-Fatihah diikuti dengan lagu kebangsaan ‘Allah Peliharakan Sultan’ sebelum diikuti dengan ucapan alu-aluan yang disampaikan oleh Pemangku Pengarah Imigresen dan Pendaftaran Kebangsaan, Haji Azmi bin Haji Abdul Rahim.

Dalam ucapannya, Haji Azmi berharap para penerima dapat menghargai kurnia itu dengan mencurahkan taat setia yang tidak berbelah bahagi.

ATAS & BAWAH: Yang Berhormat Dato Seri Paduka Haji Ahmaddin menyampaikan sijil taraf kerakyatan kepada para penerima pada majlis yang diadakan di Dewan Persidangan Bridex, Jerudong, kelmarin.

Antara yang hadir pada majlis berkenaan.
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korea S sokong hantar bantuan kepada Korea U

SEOUL, 27 JAN – Kerajaan Korea Selatan hari ini berkata bahawa ia akan membantu usaha orang awam untuk menyalurkan bantuan kemanusiaan kepada Korea Utara...
- Advertisment -