Sunday, December 3, 2023
28.7 C
Brunei

  -

  50 asnaf dapat ‘sampul hijau’

  Oleh Salawati Haji Yahya
  Gambar oleh Muiz Matdani

  BANDAR SERI BEGAWAN, 21 APRIL – Sebanyak $26,520 telah diagihkan kepada 50 orang asnaf fakir dan miskin di Daerah Brunei dan Muara semasa Majlis Penyampaian Agihan Zakat Wang Tunai di Masjid Kampung Belimbing, Subok, hari ini.

  Sumbangan itu antara usaha berte-rusan Jabatan Majlis Ugama Islam meringankan beban asnaf fakir dan miskin di negara ini dengan menyalurkan bantuan bagi menampung perbelanjaan menyambut Hari Raya Aidilfitri. Penyampaian agihan zakat wang tunai telah disempurnakan oleh tetamu kehormat majlis, Menteri Hal Ehwal Ugama Yang Berhormat Pehin Udana Khatib Dato Paduka Seri Setia Ustaz Haji Awang Badaruddin bin Pengarah Dato Paduka Haji Awang Othman, selaku yang diPertua Majlis Ugama Islam Brunei (MUIB).

  Peruntukkan zakat wang tunai itu diambil daripada Kumpulan Wang Zakat Asnaf Fakir dan Miskin melalui kutipan zakat fitrah dan zakat harta tahun 2021 Masihi yang berjumlah
  $18,894,594,76.

  Terdahulu, Majlis Khatam Al-Quran bagi Rombongan Pegawai dan Kakitangan Kementerian Hal Ehwal Ugama (KHEU) telah diadakan, susulan acara-acara tadarus yang telah diadakan di beberapa buah masjid di seluruh negara sempena bulan Ramadan ini.

  Majlis khatam diisikan dengan taddabur Al-Quran, bacaan tahlil, Doa Khatam dan Doa Arwah serta diakhiri dengan bacaan Doa Peliharakan Sultan dan Negara Brunei Darussalam.

  Turut hadir ialah Timbalan Menteri Hal Ehwal Ugama, Pengiran Dato Seri Paduka Haji Bahrom bin Pengiran Haji Bahar; Setiausaha Tetap di KHEU, Haji Mohammad Rosli bin Haji Ibrahim dan Timbalan Setiausaha Tetap di KHEU, Haji Mohd Serudin bin Haji Timbang.

  Yang Berhormat Menteri Hal Ehwal Ugama semasa menyampaikan agihan zakat wang tunai kepada salah seorang asnaf fakir dan miskin di Masjid Kampung Belimbing, Subok.
  Yang Berhormat Menteri Hal Ehwal Ugama semasa menghadiri majlis berkenaan.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  AS$2.2 juta dilarikan perompak bersenjata

  NEW DELHI, 1 DIS – Perompak bersenjata melarikan 188 juta rupee (AS$2.2 juta) dari sebuah bank di negeri timur laut Manipur yang dilanda keganasan. Rompakan...