Thursday, October 5, 2023
23.8 C
Brunei

  -

  75.4% kanak-kanak terima dos pertama vaksin COVID

  Oleh Syahmi Hassan

  BANDAR SERI BEGAWAN, 17 MEI – Sebanyak 439 dos pertama vaksin COVID telah diberikan kepada kanak-kanak berumur lima hingga 11 tahun, kelmarin, menjadikan jumlah keseluruhan pemberian vaksin dos pertama kepada 32,372 iaitu 75.4 peratus.

  Manakala itu, sebanyak 1,010 dos kedua vaksin telah diberikan kepada kanak-kanak dalam usia sama, membawa kepada jumlah penerima dos kedua kumpulan tersebut seramai 10,935 iaitu 25.5 peratus.

  “Sementara itu, liputan bagi rakyat dan penduduk negara ini yang telah mendapatkan tiga dos vaksin adalah pada kadar 68.6 peratus,” kongsi Menteri Hal Ehwal Dalam Negeri, Yang Berhormat Pehin Orang Kaya Seri Kerna Dato Seri Setia (Dr) Haji Awang Abu Bakar bin Haji Apong selaku wakil menteri kesihatan pada Sidang Media bagi Situ-asi Terkini Jangkitan COVID-19 di Negara Brunei Darussalam di Dewan Al-‘Afiah, Kementerian Kesihatan, hari ini.

  Beliau seterusnya memaklumkan baha-wa sebanyak 265 kes baharu jangkitan COVID telah dilaporkan hari ini, 261 kes hasil ujian pantas antigen (ART) dan empat kes adalah hasil daripada 370 ujian makmal RT-PCR yang telah dilakukan dalam masa 24 jam yang lalu.

  “Oleh itu, jumlah keseluruhan kes yang dilaporkan di Negara Brunei Darussalam setakat ini ialah 145,221 kes,” jelasnya lagi.

  Selain itu, Yang Berhormat Pehin berkata tidak ada kes yang dikategorikan dalam kategori 4 dan 5. Menurut beliau, sebanyak 235 kes telah disahkan sembuh yang membawa jumlah kes yang sembuh kepada 143,295 kes.

  “Jumlah kes aktif pula ialah sebanyak 1,705 kes iaitu 13 kes sedang dirawat di hospital manakala 1,692 kes sedang menjalani pengasingan diri di rumah,” tambah beliau.

  Setiausaha Tetap (Profesional) Kementerian Kesihatan, Dr Ang Swee Hui semasa sidang media tersebut.
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Penerbangan dibatalkan dan sekolah ditutup di Taiwan

  TAIPEI, 4 OKT - Penerbangan dibatalkan dan sekolah ditutup di beberapa bahagian di Taiwan pada hari ini ketika pulau itu bersiap sedia menghadapi angin...