Wednesday, February 1, 2023
27.2 C
Brunei

-

778 pelajar LCB diraikan

Oleh Salawati Haji Yahya & Ak Zaki Kasharan
Gambar oleh Muiz Matdani

BANDAR SERI BEGAWAN, 10 OGOS – Seramai 778 orang pelajar Kolej Perdagangan Laksamana (LCB) sesi pengajian 2020 hingga 2022 telah diraikan pada majlis penyampaian sijil dan tamat pengajian yang berlangsung di Hotel Antarabangsa Rizqun, Gadong, hari ini.

Majlis dibahagikan kepada dua sesi dengan sesi pagi adalah bagi penyampaian sijil kepada seramai 339 orang pelajar yang mengikuti pengajian KCB, Pearson BTEC dan City and Guilds.

Manakala itu, sesi petang pula menyaksikan penyam-paian ijazah sarjana muda dan sarjana kepada seramai 439 orang graduan yang melanjutkan pengajian tinggi mereka di Universiti Chester, United Kingdom.

Hadir menyampaikan sijil kepada para graduan pada majlis tamat pengajian ijazah Universiti Chester ialah Menteri Pendidikan, Yang Berhormat Datin Seri Setia Dr Hajah Romaizah binti Haji Mohd Salleh selaku tetamu kehormat majlis.

Juga hadir ialah Pengarah Abdul Razak Holdings dan LCB, Haji Suhaimei bin Haji Awang Besar.

Yang Berhormat Datin Seri Setia Dr Hajah Romaizah menyampaikan sijil kepada salah seorang graduan LCB yang diraikan pada majlis sesi petang.
Yang Berhormat Menteri Pendidikan menyampaikan ijazah kepada salah seorang graduan.

Awang Aliuddin menyempurnakan penyampaian sijil kepada pelajar-pelajar LCB yang diraikan pada sesi pagi.
Seramai 339 orang pelajar yang mengikuti pengajian KCB, Pearson BTEC dan City and Guilds menerima sijil pada sesi pagi.
Antara graduan LCB yang diraikan bersama ijazah mereka pada majlis sebelah petang.

Ketua Pegawai Operasi dan Timbalan Pengetua LCB dan Kensington College of Busi-ness, Sivarajah Subramaniam dalam ucapan alu-aluannya mengongsikan bahawa daripada keseluruhan 439 yang diraikan pada majlis sebelah petang, 50 daripadanya terdiri daripada graduan yang menerima kepujian kelas pertama.

Sementara itu, penyampaian sijil kepada pelajar pada sebelah pagi telah disempurnakan oleh Timbalan Setiausaha Tetap (Pendidikan Teras) di Kementerian Pendidikan, Awang Aliuddin bin Haji Abdul Rahman selaku tetamu kehormat majlis.

Sivarajah Subramaniam dalam ucapan alu-aluannya antara lain melahirkan kegembiraan atas peningkatan jumlah graduan kolej berkenaan dari semasa ke semasa.

Beliau turut mengumumkan bahawa LCB akan terus berusaha dan sentiasa menyokong peruntukan pendidikan negara dengan menawarkan program baharu yang lebih relevan dan menyediakan kemudahan yang lebih baik untuk pelajar.

Bukan setakat itu, jelasnya, LCB sentiasa berhasrat untuk menyediakan pelajar dengan pendidikan British yang terbaik dalam apa jua keadaan dengan matlamat, pelajar berhak mendapat yang terbaik di mana mereka akan menyediakan bangunan kampus yang canggih pada tahun hadapan.

Turut menyampaikan ucapan pada majlis itu ialah Utusan Perdagangan Perdana Menteri United Kingdom (UK) ke Negara Brunei Darussalam, Myanmar dan Thailand, Mark Garnier yang menjelaskan bahawa menjadi tugasnya untuk mempromosi hubungan perdagangan dan ekonomi antara kedua-dua buah negara dan gembira melihat hubu-ngan itu terus kukuh termasuk dalam hubungan pendidikan.

Beliau turut menjelaskan, ketika dunia beransur pulih daripada wabak COVID, sektor pengajian tinggi mempunyai peranan penting dalam menyokong kembali pertumbuhan yang mampan di mana di UK, kelestarian telah menjadi pusat dalam strategi pengajian tinggi.

“Kami berusaha untuk menerapkan kelestarian alam sekitar merentas kurikulum, operasi kami dan pembangunan profesional kakitangan di mana institusi akademik UK telah membuat komitmen sifar bersih yang bercita-cita tinggi dan institusi akademik ini juga berusaha untuk mendapatkan jejak karbon sifar bersih menjelang 2050,” ujarnya.

Ketika menjelaskan perkara itu, beliau seterusnya menyatakan bahawa Brunei juga komited untuk mencapai sifar bersih menjelang 2050 yang mana komitmen ini dibuat semasa perjumpaan perubahan iklim COP26 di Glasgow pada tahun lepas.

Majlis tamat pengajian LCB pada tahun ini diadakan dalam dua sesi setelah melihat keramaian penuntut yang menamatkan program ijazah dari Universiti Chester, Pearson BTEC, KCB dan City and Guilds.

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korban bom masjid meningkat lebih 90

PESHAWAR, PAKISTAN, 31 JAN – Pengeboman berani mati yang berlaku di masjid dalam ibu pejabat polis daerah Peshawar dan kawasan kerajaan di barat laut...
- Advertisment -