Tuesday, March 5, 2024
32.5 C
Brunei

  -

  800 kenderaan terperangkap akibat salji

  TOKYO, 25 JAN – Pegawai cuaca di Jepun meramalkan lebih banyak salji lebat turun hari ini, sehari selepas hampir 800 kenderaan terperangkap selama berjam-jam di lebuh raya di tengah Jepun.

  Kesesakan lalu lintas sepanjang 6 kilometer berlaku selepas dua treler terkandas dalam salji kelmarin, memaksa askar dikerah dan membantu membebaskan kenderaan-kenderaan tersebut.

  Agensi Meteorologi Jepun berkata 60 sentimeter salji diramalkan turun di wilayah Tohoku hingga esok, menurut agensi berita Jepun, Kyodo dengan salji lebat juga dijangka berlaku di pulau utara Hokkaido dan di kawasan lain.

  Kesesakan lalu lintas berlaku di Lebuhraya Meishin di wilayah Gifu. Dua kanak-kanak dalam kenderaan yang terkandas mengalami masalah kesihatan dan dibawa ke hospital, lapor Kyodo.

  Central Nippon Expressway Co. menutup jalan dan menggerakkan pembajak salji dan trak tunda untuk membersihkan kenderaan yang terkandas, sambil menghantar makanan ringan, air minuman dan tandas mudah alih untuk mereka yang terperangkap. Pasukan Pertahanan Darat, tentera Jepun, menghantar tentera untuk menyertai usaha bantuan atas permintaan gabenor Gifu.

  Udara sejuk dari barat membentuk perenggan dingin yang menyebabkan salji tebal turun di wilayah utara-tengah Jepun. Cuaca buruk turut mengakibatkan kemalangan di beberapa lokasi. – AP

  Beberapa anggota Pertahanan Darat Jepun cuba membersihkan salji untuk memudahkan kenderaan bergerak di lebuh raya berhampiran di Sekigahara, tengah Jepun. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  24 nelayan diselamatkan di laut berombak kuat, 1 ditemui mati

  TOKYO, 5 MAC - Sebuah helikopter pengawal pantai Jepun menyelamatkan 24 nelayan ketika mereka bermati-matian berpaut pada geladak sebuah kapal yang condong, separuh tenggelam...