Wednesday, May 22, 2024
30.1 C
Brunei

  -

  84 pelajar cemerlang BIBD ALAF diraikan

  Oleh Yusrin Junaidi

  BANDAR SERI BEGAWAN, 15 DIS – Seramai 84 orang pelajar cemerlang di bawah Program Bank Islam Brunei Darussalam (BIBD) ALAF bagi sesi akademik 2021 telah diraikan pada majlis yang berlangsung di Bangunan PGGMB, di sini, hari ini.

  Hadir selalu tetamu kehormat dan seterusnya menyampaikan anugerah-anugerah cemerlang ialah Penolong Mufti (Buhuth) di Jabatan Mufti Kerajaan, Dato Seri Setia Dr Haji Mazanan bin Haji Yusof selaku Pengerusi Badan Penasihat Syariah BIBD.

  Sementara itu, Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif BIBD, Awang Junaidi bin Haji Masri dalam ucapannya menjelaskan, majlis berkenaan meraikan pelajar-pelajar yang mendapat keputusan cemerlang dan membanggakan bagi sesi akademik 2021.

  Menurutnya, sembilan orang pelajar telah berjaya mendapat keputusan empat A dan tiga A dalam peperiksaan Brunei Cambridge GCE Peringkat A manakala seramai 17 orang pelajar telah mendapat keputusan sembilan O dan lapan O dalam peperiksaan BC GCE Peringkat O.

  Di peringkat pengajian sekolah rendah, lapan orang pelajar telah mendapat keputusan lima A dalam peperiksaan Penilaian Sekolah Rendah (PSR) manakala lima orang murid mendapat keputusan cemerlang dalam Sijil Pelajaran Ugama Brunei (SPUB).

  Dato Seri Setia Dr Haji Mazanan menyampaikan anugerah cemerlang kepada salah seorang pelajar yang diraikan.

  Awang Junaidi menyampaikan ucapan alu-aluannya semasa majlis berkenaan.
  Salah seorang pelajar ketika ditemu bual oleh wartawan.
  Antara pelajar yang menerima anugerah pelajar cemerlang diraikan semasa majlis tersebut.

  “Tahniah kepada semua pelajar-pelajar yang berjaya kerana terus gigih dalam meneruskan pembelajaran masing-masing semasa menjalani cabaran akibat pandemik COVID-19,” ujarnya.

  Melalui program itu, penuntut-penuntut juga telah menjalani berbagai kursus latihan seperti kursus kepimpinan, bengkel-bengkel kemapanan, pengarapan teknologi digital seperti coding, tuisyen dan aktiviti-aktiviti kokurikulum dan riadah untuk menambahkan ilmu dan kemahiran masing-masing.

  “Insya-Allah, BIBD akan terus bekerjasama dengan pihak-pihak yang berkenaan untuk meningkatkan lagi penyertaan pelajar-pelajar dalam program ini sebagai satu platform untuk membantu mereka mengembangkan pembelajaran masing masing ke peringkat tertinggi,” tambah beliau.

  Salah seorang pelajar cemerlang yang sempat ditemu bual, Awangku Abdul Ghafur Ur Rahman bin Pengiran Abdulrahman, dari Sekolah Menengah Pengiran Jaya Negara Pengiran Haji Abu Bakar, melahirkan rasa syukur kerana terpilih untuk menerima anugerah cemerlang daripada BIBD.

  Beliau turut mengucapkan ribuan terima kasih kepada pihak bank kerana memberikan kesempatan menyertai program berkenaan.

  “Alhamdulillah, dengan ada program berkenaan telah banyak membantu dari segi aktiviti, keperluan, dan kemudahan belajar,” tambahnya.

  Sebelum majlis tersebut, seramai 20 pelajar BIBD ALAF telah menyertai Konvensyen Tahunan BIBD ALAF bertemakan ‘Teladani Rasulullah SAW (Mencontohi Nabi Muhammad Rasulullah SAW)’.

  Konvensyen tersebut merupakan sebahagian daripada aktiviti kokurikulum yang dianjurkan oleh Program BIBD ALAF untuk pelajarnya menjadi lebih inovatif dan kreatif dalam sumbangan mereka untuk menerajui perubahan.

  Aktiviti-aktiviti berkenaan bertujuan untuk menyediakan belia Brunei dengan lebih baik untuk menjadi bahagian tenaga kerja yang berdaya saing dan juga pemimpin pada masa hadapan.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Rakyat Pakistan digesa berada dalam rumah berikutan gelombang haba

  ISLAMABAD, 22 MEI - Pihak berkuasa di Pakistan kelmarin menggesa orang ramai untuk tinggal di dalam rumah kerana negara itu dilanda gelombang haba melampau...