Thursday, July 25, 2024
25.9 C
Brunei

  -

  Ahli parlimen NZ didakwa mencuri di butik mewah

  WELLINGTON, 17 JAN – Penggubal undang-undang pelarian pertama New Zealand, Golriz Ghahraman, didakwa oleh polis sehari selepas meletak jawatan di tengah-tengah dakwaan dia mencuri beberapa kali di kedai butik mewah tempatan.

  Polis New Zealand berkata Golriz Ghahraman, bekas ahli Parti Hijau New Zealand, telah didakwa hari ini atas dua pertuduhan mencuri di sebuah kedai di kawasan kejiranan Ponsonby yang mewah di Auckland.

  “Hari ini, seorang wanita berusia 43 tahun telah dipanggil untuk hadir di Mahkamah Daerah Auckland atas dua pertuduhan mencuri,” kata satu kenyataan polis.

  “Pertuduhan berkenaan berkaitan dengan insiden di kedai Ponsonby yang didakwa berlaku pada 21 dan 23 Disember 2023,” tambah kenyataan itu.

  Ghahraman, yang merupakan jurucakap keadilan dan hal ehwal luar Parti Hijau, dijangka hadir di Mahkamah Daerah Auckland pada 1 Februari.

  Ghahraman, bergambar di pejabatnya di Parlimen di Wellington, New Zealand, pada 14 Disember 2022. – AP

  Ghahraman telah meletak jawatan kelmarin tanpa merujuk kepada dakwaan khusus, mengatakan ‘tekanan yang berkaitan dengan kerja’ mendorongnya bertindak ‘dalam cara yang sama sekali tidak wajar’.

  “Rakyat sepatutnya mengharapkan standard tingkah laku tertinggi daripada wakil rakyat mereka.

  “Saya gagal. Saya minta maaf,” tulisnya dalam satu kenyataan yang dikeluarkan kelmarin.

  “Ini bukanlah tingkah laku yang boleh saya terangkan kerana ia tidak rasional dalam apa cara pun, dan setelah penilaian perubatan, saya faham saya tidak sihat.

  “Perkara terbaik untuk kesihatan mental saya ialah meletak jawatan sebagai ahli parlimen dan memberi tumpuan kepada pemulihan saya dan mencari cara lain untuk bekerja bagi perubahan positif di dunia,” tambahnya.

  Media tempatan sebelum ini menuduh Ghahraman mencuri dua kali di Scotties Boutique di Auckland dan sekali di Cre8iveworkz di Wellington pada minggu-minggu menjelang Krismas. – AP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Kapal karam Australia ditemui 55 tahun selepas bencana maritim

  CANBERRA, 25 JULAI - Penyelidik dari agensi sains kebangsaan Australia telah menyelesaikan salah satu misteri maritim terbesar negara itu dengan menemui bangkai kapal yang...