Tuesday, April 16, 2024
23.1 C
Brunei

  -

  Ahli perniagaan, 10 lain didakwa anggotai kumpulan jenayah terancang ‘Geng Upik’

  KOTA KINABALU, 22 JAN – Seorang ahli perniagaan bersama 10 yang lain didakwa di Mahkamah Sesyen di sini hari atas pertuduhan menjadi ahli kumpulan jenayah terancang ‘Geng Upik’ antara 2015 hingga tahun lepas (2023).

  Bagaimanapun, tiada pengakuan direkodkan selepas pertuduhan dibacakan kepada ahli perniagaan Datuk Maslan Sani, 41, bersama 10 yang lain di hadapan Hakim Noor Hafizah Mohd Salim.

  Tertuduh lain ialah Rahman Burijin, 44, Jaisalfian Jaineh@Zaini, 45, Mohd Fauzie Rablin, 33, Shahlan Shah Abdul Samad, 37, Nelson Yen Yee Chung, 51, Mohd Faridzul Asmahadi, 31, Fazrul Bahar, 32, Alkan Abraham, 35, Mazlan Mahmud, 49 dan Mahathir Jibarail, 49.

  Maslan, Shahlan dan Alkan didakwa melakukan kesalahan itu pada 2015, manakala Rahman, Jaisalfian, Mazlan, dan Mahathir pada 2018. Mohd Faridzul dan Fazrul pada 2020 sementara Mohd Fauzie pada 2022 dan Nelson pada tahun lepas.

  Semua tertuduh masing-masing didakwa menjadi ahli kumpulan jenayah terancang itu di Kota Kinabalu di sini mengikut Seksyen 130V(1) Kanun Keseksaan yang boleh dihukum penjara lima hingga 20 tahun.

  Noor Hafizah menetapkan 1 Mac ini untuk sebutan semula kes dan tiada jaminan dibenarkan ke atas semua tertuduh.

  Pendakwaan dilakukan Timbalan Pendakwa Raya iaitu Datuk Nazran Mohd Sham, Siti Hajah Mat Radzi, dan Nur Ainaa Ridzwan.

  Peguam Muhamad Amirul Amin mewakili tertuduh Jaisalfian, manakala Sylyester Kuan mewakili Mohd Fauzie, sementara Shahlan Jufri dan Mohd Luqman Syazwan Zabidi mewakili tiga tertuduh iaitu Shahlan Shah, Mohd Faridzul dan Fazrul.

  Tertuduh lain tidak diwakili peguam. – Bernama

  Gambar Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  New Zealand, Singapura komited eratkan hubungan

  WELLINGTON, 15 APRIL - New Zealand dan Singapura komited untuk mengukuhkan kerjasama dalam fasa hubungan mereka seterusnya. Perdana Menteri New Zealand, Christopher Luxon membuat kenyataan...