Friday, February 3, 2023
23.3 C
Brunei

-

Air kekuningan di Daerah Brunei dan Muara

BANDAR SERI BEGAWAN, 5 JUN – Sebahagian kawasan di Daerah Brunei dan Muara pada masa ini mengalami isu warna air kekuningan disebabkan perubahan kualiti air mentah Sungai Tutong yang tidak konsisten.

Jabatan Kerja Raya (JKR), Kementerian Pembangunan dalam kenyataan yang dikeluarkan hari ini menjelaskan, keadaan itu mengakibatkan penghasilan air bersih di Loji Rawatan Air Bukit Barun kurang memuaskan kualitinya dan memerlukan rawatan tambahan.

Walau bagaimanapun, JKR sedang berusaha menjalankan operasi tertentu agar pembekalan air kembali pulih seperti biasa secepat mungkin dengan beberapa langkah.

Antara langkah-langkah yang diambil ialah meningkatkan usaha menangani isu air berwarna melalui pemantauan kualiti air mentah dan air diproses setiap dua jam di loji rawatan air, memantau kualiti air di tangki-tangki simpanan air dan rangkaian paip air setiap hari, menggunakan kimia tambahan serta memastikan segala tangki penapisan, kolam penjernihan, dos kimia, pam-pam dan sebagainya di loji rawatan air berfungsi dengan baik.

Sehubungan itu, JKR menasihatkan orang ramai mengisi air bersih ke dalam bekas-bekas air dan bagi yang mempunyai tangki rumah serta penapis air persendirian, memastikan peralatan tersebut sentiasa dalam keadaan bersih dan melakukan flushing dan backwa-shing dengan rutin.

Bagi yang tidak mempunyai tangki dan penapis di rumah, disarankan untuk menghubungi Talian Darussalam 123 atau WhatsApp 123 (8333123) dan bagi sebarang aduan bekalan air, orang ramai diingatkan memberikan alamat penuh bagi memudahkan jabatan melakukan pemeriksaan.

JKR juga menasihatkan orang ramai supaya memasak air bersih sebelum digunakan untuk masakan atau minuman sebagai langkah berjaga-jaga tambahan.

Jabatan turut memohon maaf atas sebarang kesulitan dan berterima kasih atas kefahaman serta kesabaran orang ramai.

 

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Polis tahan 23 suspek Letupan masjid Pakistan

PESHAWAR, PAKISTAN, 1 FEB - Polis di Pakistan telah menahan 23 orang berhubung letupan di sebuah masjid di dalam ibu pejabat polis yang mengorbankan...
- Advertisment -