Tuesday, February 27, 2024
35.1 C
Brunei

  -

  Air NZ sasar terbangkan pesawat bateri tahun 2026

  WELLINGTON, 6 DIS – Air New Zealand (NZ) hari ini berkata ia menyasarkan untuk menjadi syarikat penerbangan pertama yang menerbangkan pesawat elektrik selepas mengumumkan rancangan untuk mempunyai pesawat berkuasa bateri menyertai armadanya pada 2026.

  Syarikat penerbangan nasional itu berkata ia telah memesan pesawat elektrik ALIA daripada pengeluar aeroangkasa yang berpangkalan di Amerika Syarikat Teknologi Beta

  Ia dijangka menyertai armada Air New Zealand pada mulanya sebagai pakej penerbangan perkhidmatan kargo sahaja dan surat di laluan domestik dengan kerjasama Pos New Zealand.

  “Kami menyasarkan untuk menjadi syarikat penerbangan pertama yang menerbangkan pesawat generasi akan datang secara komersial,” kata Ketua Pegawai Kelestarian Air New Zealand Kiri, Hannifin kepada AFP.

  Beliau menambah bahawa syarikat penerbangan nasional New Zealand belum mempunyai tarikh bila mereka akan dapat menawarkan penerbangan penumpang pada pesawat berkuasa bateri.

  Scandinavian Airlines mengumumkan rancangan Mei lalu untuk membawa pelanggan pada penerbangan elektrik komersial pertamanya pada 2028.

  Air New Zealand berkata dalam satu kenyataan bahawa ALIA berkuasa bateri boleh dicas semula sepenuhnya dalam masa sekitar satu jam. Ia akan mendarat dan berlepas seperti pesawat konvensional. Jarak yang boleh ditempuhi pesawat adalah seperti kereta elektrik.

  Kira-kira 12 meter (m) panjang dan seberat tiga tan, ALIA telah menempuh jarak 480 kilometer (km) dalam satu ujian penerbangan, kata syarikat penerbangan itu. Kelajuan tertingginya ialah 270km sejam dan boleh terbang pada ketinggian sehingga 3,000m.

  Bagi penerbangan awal, selepas disahkan selamat untuk terbang, ia akan digunakan untuk laluan sekitar 150km. Air New Zealand telah menempah satu pesawat elektrik dengan hak untuk membeli sehingga hampir belasan buah lagi. – AFP

  Gambar Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Maryam Nawaz dilantik sebagai ketua menteri wanita pertama

  PAKISTAN, 26 FEB – Anak perempuan bekas Perdana Menteri, Nawaz Sharif, menguasai wilayah paling ramai penduduk di Pakistan hari ini, menjadikannya wanita pertama negara...