Tuesday, February 27, 2024
35.1 C
Brunei

  -

  Alaska Airlines beli Hawaiian Airlines AS$1.9 bilion

  SAN FRANCISCO, 4 DIS – Alaska Airlines mengumumkan kelmarin bahawa ia akan membeli Hawaiian Airlines pada harga AS$1.9 bilion, sekali gus mengukuhkan kedudukannya sebagai syarikat penerbangan kelima terbesar negara jika ia boleh mencapai kelulusan kawal selia.

  Kedua-dua jenama akan terus wujud di bawah syarat perjanjian, yang mungkin mengambil masa sehingga 18 bulan untuk dimuktamadkan, menurut kenyataan akhbar bersama.

  Syarikat penerbangan gabungan itu akan mempunyai armada 365 pesawat dan mencapai 138 destinasi.

  Berpangkalan di Seattle, Alaska Airlines kebanyakannya berkhidmat di barat Amerika Syarikat (AS). Ibu kota Hawaii di Honolulu akan menjadi hab utama kedua.

  Penduduk Hawaii akan mendapat manfaat daripada perkhidmatan yang diperluaskan ke benua AS, kata kedua-dua syarikat itu dan penggabungan itu akan mewujudkan ‘hubungan baharu ke Asia dan seluruh Pasifik untuk pelancong di seluruh AS’.

  Kedua-dua syarikat penerbangan menyediakan perkhidmatan ke kawasan yang ‘bergantung pada perjalanan udara’ di kepulauan Pasifik dan negeri sempadan Alaska.

  “Komitmen terhadap Hawaii kekal teguh,” kata syarikat itu, termasuk mengekalkan perkhidmatan yang teguh antara pulau.

  Alaska Air Group pada 3 Disember mengatakan bahawa ia bersetuju untuk membeli Hawaiian Airlines. – AP

  “Dengan skala dan sumber tambahan yang dibawa oleh transaksi dengan Alaska Airlines itu, kami akan dapat mempercepatkan pelaburan dalam teknologi kami, sambil mengekalkan jenama Hawaiian Airlines,” kata ketua eksekutif Hawaiian Airlines, Peter Ingram dalam kenyataan itu.

  Kelulusan kawal selia persekutuan untuk pembelian tidak dijamin.

  Syarikat penerbangan AS telah menghadapi persaingan ketat dalam beberapa tahun kebelakangan ini, berusaha untuk menyatukan terhadap tekanan kewangan walaupun mereka menanggung penelitian antipakat persekutuan.

  Pentadbiran Presiden Joe Biden tahun lepas menyekat pakatan antara American Airlines dan JetBlue Airways dan sedang berusaha untuk menghentikan JetBlue daripada membeli Spirit Airlines, dengan alasan bahawa penyatuan mungkin tidak memihak kepada pengguna. – AFP

   

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Maryam Nawaz dilantik sebagai ketua menteri wanita pertama

  PAKISTAN, 26 FEB – Anak perempuan bekas Perdana Menteri, Nawaz Sharif, menguasai wilayah paling ramai penduduk di Pakistan hari ini, menjadikannya wanita pertama negara...