Saturday, May 18, 2024
25.5 C
Brunei

  -

  Albanese tolak hujah China dakwa Australia bersalah

  MELBOURNE, 8 MEI – Perdana Menteri Australia Anthony Albanese hari ini menolak hujah China bahawa Australia bertanggungjawab atas pertemuan berbahaya pada hujung minggu antara pesawat tentera mereka di ruang udara antarabangsa di atas Laut Kuning.

  Kedua-dua negara tersebut, China dan Australia membuat bantahan rasmi dan menyalahkan satu sama lain atas penggunaan suar luar biasa pesawat pejuang China terhadap helikopter tentera laut Australia pada Sabtu lalu.

  Juruterbang Seahawk terpaksa ‘mengambil tindakan mengelak’ untuk menghindari suar, yang dijatuhkan di laluan penerbangan helikopter itu oleh jet pejuang Chengdu J-10 China, kata pegawai Australia.

  Tiada kecederaan atau kerosakan, walaupun pakar-pakar memberi amaran bahawa helikopter itu mungkin terpaksa dijatuhkan ke laut jika enjin terkena suar.

  Australia menuduh China berkelakuan tidak profesional dan tidak boleh diterima, manakala China membalas, Seahawk sengaja terbang dekat dengan ruang udara China dalam ‘langkah provokatif’.

  Albanese berkata, beliau menolak hujah China bahawa Australia telah bersalah.

  Beliau menekankan kenyataan jurucakap Kementerian Luar China, Lin Jian bahawa helikopter itu ‘terbang dalam jarak dekat dengan ruang udara China’.

  Itu pengesahan bahawa helikopter tersebut berada di ruang udara antarabangsa,” kata Albanese kepada Perth Radio 6PR.

  Albanese juga menyatakan bahawa helikopter itu telah menegakkan undang-undang antarabangsa pada masa itu sebagai sebahagian daripada anak kapal pemusnah perang udara Australia yang menguatkuasakan sekatan Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu terhadap Korea Utara. – AP

  Gambar menunjukkan sebuah helikopter Seahawk bersiap sedia untuk mendarat di HMAS Hobart semasa operasi penerbangan semasa dalam penempatan kehadiran serantau di luar Australia utara. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  7 maut dalam banjir kilat di Iran

  TEHRAN, 17 Mei – Sekurang-kurangnya tujuh orang maut dalam banjir kilat susulan hujan lebat di bandar Mashhad di timur laut Iran, lapor agensi berita...