Monday, February 26, 2024
30 C
Brunei

  -

  Algeria pecat Belmadi

  ALGERIA, 25 JAN – Algeria memecat jurulatih mereka, Djamel Belmadi kelmarin, selepas pemenang dua kali itu tersingkir daripada Piala Negara-negara Afrika (AFCON).

  Tempoh perkhidmatan Belmadi berakhir sebelum waktunya selepas kekalahan mengejut kepada Mauritania pada perlawanan terakhir kumpulan mereka di Ivory Coast Selasa lalu.

  “Saya bertemu jurulatih kebangsaan, Djamel Belmadi, untuk membincangkan implikasi penyingkiran pahit ini, dan kami mencapai persetujuan secara baik untuk menamatkan hubungan kami dan menamatkan kontraknya,” tulis Presiden Persekutuan Bola sepak Algeria, Walid Sadi, di X.

  Pemecatan Belmadi berlaku pada hari apabila tuan rumah Ivory Coast menyingkirkan jurulatih mereka, Jean-Louis Gasset pada pertengahan pertandingan dan Ghana memecat Chris Hughton selepas kekalahan mereka.

  Algeria memenangi kejuaraan AFCON kedua mereka di Mesir pada 2019 tetapi kemudian dihantar ke peringkat kumpulan pada edisi terakhir di Cameroon dua tahun lalu dengan hanya satu mata dan satu gol.

  Kempen ini juga menyedihkan untuk pasukan Belmadi, yang seri dua perlawanan pertama dalam Kumpulan D menentang Angola dan Burkina Faso. – AFP

  Belmadi berdiri semasa lagu kebangsaan sebelum perlawanan bola sepak Piala Negara-Negara Afrika Kumpulan D antara Algeria dan Angola di Bouake, Ivory Coast, pada 15 Januari. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Selatan tetapkan Khamis hari terakhir doktor mogok kembali bekerja

  SEOUL, 26 FEB - Kerajaan Korea Selatan memberi doktor muda yang mogok empat hari untuk melaporkan diri ke tempat kerja, dengan berkata hari ini...