Tuesday, February 27, 2024
35.1 C
Brunei

  -

  Amazon bakal lancar Q

  NEW YORK, 29 NOV – Amazon akhirnya mempunyai jawapannya kepada ChatGPT.

  Syarikat teknologi gergasi itu kelmarin berkata ia akan melancarkan Q, chatbot perniagaan yang dikuasakan oleh kecerdasan buatan (AI) generatif.

  Pengumuman itu, yang dibuat di Las Vegas pada persidangan tahunan yang dihoskan syarikat untuk perkhidmatan pengkomputeran awan AWSnya, mewakili tindak balas Amazon kepada pesaingnya yang telah melancarkan chatbot dan telah menarik perhatian orang ramai.

  OpenAI melancarkan ChatGPT setahun yang lalu mencetuskan lonjakan minat orang ramai dan perniagaan dalam alatan AI generatif yang boleh menghasilkan e-mel, ‘pitching’ pemasaran, esei dan petikan teks lain yang menyerupai kerja manusia.

  Perhatian itu pada mulanya memberi kelebihan kepada ketua rakan kongsi dan penyokong kewangan OpenAI, Microsoft, yang mempunyai hak kepada teknologi asas di sebalik ChatGPT dan telah menggunakannya untuk membina alat AI generatifnya sendiri yang dikenali sebagai Copilot. Tetapi ia juga mendorong pesaing seperti Google untuk melancarkan versi mereka sendiri.

  Chatbot itu adalah generasi baharu sistem AI yang boleh bercakap, menjana teks yang boleh dibaca atas permintaan dan juga menghasilkan imej dan video novel berdasarkan apa yang mereka pelajari daripada pangkalan data buku digital, penulisan dalam talian dan media lain yang luas.

  Amazon kelmarin berkata bahawa Q boleh melakukan perkara seperti mensintesis kandungan, memperkemas komunikasi sehari-hari dan membantu pekerja dengan tugas seperti menjana catatan blog. Ia berkata syarikat juga boleh menyambungkan Q kepada data dan sistem mereka sendiri untuk mendapatkan pengalaman yang disesuaikan yang lebih berkaitan dengan perniagaan mereka.

  Teknologi tersebut kini tersedia untuk pratonton.

  Walaupun Amazon mendahului pesaing Microsoft dan Google sebagai penyedia pengkomputeran awan yang dominan, ia tidak dianggap sebagai peneraju dalam penyelidikan AI yang membawa kepada kemajuan dalam AI generatif.

  Indeks Stanford University baru-baru ini yang mengukur ketelusan 10 model AI asas teratas, termasuk Titan Amazon, meletakkan Amazon di bahagian bawah. Penyelidik Stanford berkata kurang ketelusan boleh menyukarkan pelanggan yang ingin menggunakan teknologi untuk mengetahui sama ada mereka boleh bergantung padanya dengan selamat, antara masalah lain.

  Syarikat itu, sementara itu, telah maju ke hadapan. Pada bulan September, Amazon berkata ia akan melabur sehingga AS$4 bilion dalam permulaan AI Anthropic, sebuah syarikat yang berpangkalan di San Francisco yang diasaskan oleh bekas kakitangan dari OpenAI.

  Gergasi teknologi itu juga telah melancarkan perkhidmatan baharu, termasuk kemas kini untuk pembantu popularnya Alexa supaya pengguna boleh melakukan lebih banyak perbualan seperti manusia dan ringkasan ulasan produk yang dijana AI untuk pengguna. – AP

  Amazon berkata pada kelmarin ia akan melancarkan Q, chatbot dikuasakan AI generatif untuk perniagaan. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Maryam Nawaz dilantik sebagai ketua menteri wanita pertama

  PAKISTAN, 26 FEB – Anak perempuan bekas Perdana Menteri, Nawaz Sharif, menguasai wilayah paling ramai penduduk di Pakistan hari ini, menjadikannya wanita pertama negara...