Wednesday, July 17, 2024
24.3 C
Brunei

  -

  Amazon labur 10 bilion euro tambahan di Jerman

  FRANKFURT, JERMAN, 20 JUN – Amazon berkata semalam ia akan membuat pelaburan tambahan berjumlah 10 bilion euro (AS$10.7 bilion) di Jerman, kebanyakannya dalam pengkomputeran awan, pelaburan utama terbaharu gergasi teknologi Amerika Syarikat (AS) itu di Eropah.

  Sejumlah 8.8 bilion euro akan datang daripada bahagian pengkomputeran awan Amazon AWS dan akan dilaburkan di barat daya Jerman menjelang 2026, dengan selebihnya akan disalurkan ke pejabat logistik, robotik dan syarikat.

  Pelaburan itu adalah tambahan kepada 7.8 bilion euro yang diumumkan bulan lepas oleh AWS ke arah membina pusat ‘awan berdaulat’ di Jerman.

  Kompleks awan berdaulat pertama akan didirikan di negeri Brandenburg dan akan beroperasi pada penghujung tahun 2025.

  Sistem baharu itu adalah untuk menangani kebimbangan beberapa negara Eropah dan agensi awam, yang enggan menggunakan pengkomputeran awan kerana bimbang data akan dipindahkan ke bidang lain, terutamanya oleh AS.

  Dengan pelaburannya yang diumumkan baru-baru ini, Amazon berkata ia akan menggaji beribu-ribu pekerja baharu di Jerman, membawa jumlah pekerja tetapnya di negara itu kepada kira-kira 40,000 menjelang akhir tahun ini.

  Canselor Olaf Scholz berkata di X pelaburan menunjukkan bahawa Jerman kekal sebagai ‘lokasi perniagaan yang menarik’.

  “Sebagai kerajaan, kami sedang berusaha untuk mengukuhkan daya saing kami,” katanya. – AFP

  Orang ramai meninggalkan pintu masuk ke Pusat Amazon San Bernardino di San Bernardino, California. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Nepal, India kerjasama cari mayat hilang tragedi bas hanyut

  KATHMANDU, 17 JULAI – Pihak berkuasa tempatan sedang berkerjasama dengan pegawai sempadan daerah India untuk mencari mayat dalam kemalangan Simaltal, di mana tanah runtuh...