Saturday, December 2, 2023
27.2 C
Brunei

  -

  AMCA wujud peluang sosiobudaya

  Oleh Nurdiyanah R.

  BANDAR SERI BEGAWAN 27 OKT – Dengan matlamat menggerakkan pemulihan budaya dan kesenian pasca-pandemik, negara-negara ahli ASEAN telah mengadakan Mesyuarat Menteri-menteri ASEAN yang Bertanggungjawab bagi Kebudayaan dan Kesenian (AMCA) kali ke-10 dan mesyuarat-mesyuarat berkaitan dengan rakan dialog yang berlangsung secara dalam talian, hari ini.

  Hadir mewakili Negara Brunei Darussalam semasa mesyuarat-mesyuarat berkenaan ialah Menteri Kebudayaan, Belia dan Sukan, Yang Berhormat Dato Seri Setia Haji Nazmi bin Haji Mohamad, dari Bilik Mesyuarat An-Nur, Tingkat 7, Bangunan Kementerian Ke-budayaan, Belia dan Sukan (KKBS).

  Turut hadir ialah Setiausaha Tetap (Kebudayaan), KKBS, Pengiran Haji Mohd Hasnan bin Pengiran Haji Ali Hassan; Timbalan Setiausaha Tetap (Kebudayaan), KKBS, Dr Siti Norkhalbi binti Haji Wahsalfelah dan pegawai-pegawai kanan di kementerian tersebut.

  Mesyuarat AMCA ke-10 dan mesyuarat-mesyuarat berkaitan dengan rakan dialog ini telah dipengerusikan oleh Menteri Penerangan, Kebudayaan dan Pelancongan, Republik Demokratik Rakyat Laos, Puan Yang Terutama Suanesavanh Vignaket.

  Menurut kenyataan yang dikeluarkan KKBS, hari ini, Mesyuarat AMCA ke-10 tahun ini dengan tema Promoting the Role of ASEAN Culture and the Arts in the Post-COVID-19 Pandemic for Sustainable Development telah menunjukkan peningkatan pesat dalam penggunaan digital dalam banyak sektor yang telah mewujudkan peluang peningkatan sektor sosiobudaya dan ekonomi.

  Yang Berhormat Dato Seri Setia Haji Nazmi semasa menghadiri AMCA ke-10 secara maya, kelmarin. – Gambar serahan KKBS

  Negara ahli ASEAN berkongsi cara konkrit untuk menggerakkan budaya dan kesenian bagi pemulihan pasca-pandemik, termasuk mengukuhkan sokongan untuk pembangunan industri kreatif (CCI), memanfaatkan dan mempromosikan kemahiran tempatan, tradisi dan kraf sebagai sumber amalan yang mampan dan menggunakan teknologi baharu untuk melindungi dan memulihara warisan budaya.

  Mesyuarat diteruskan lagi dengan sesi penyerahan pengiktirafan ASEAN City of Culture dari Siem Reap Kemboja kepada Vientiane City, Laos untuk tempoh 2022-2024 yang merupakan bandar ketujuh di ASEAN menerima pengiktirafan berkenaan.

  Dalam pada itu, negara ahli ASEAN turut mengesahkan sokongan ASEAN City of Culture yang melambangkan ASEAN Culture of Prevention, khususnya mempromosikan budaya keamanan dan persefahaman.

  Sepanjang sambutan ASEAN City of Culture, Laos sebagai pengerusi AMCA ke-10 dan SOMCA ke-18 dan mesyuarat-mesyuarat berkaitan dengan rakan kongsi akan menganjurkan beberapa aktiviti kebudayaan.

  Oleh itu, di bawah kerjasama dengan rakan dialog Plus Three, menteri-menteri mengambil maklum tentang kemajuan pelaksanaan Rancangan Kerja kerjasama dalam Kebudayaan dan Kesenian ASEAN Plus Three 2022-2025, terutamanya dalam bidang pertukaran budaya, pengurusan warisan budaya dan pembangunan sumber manusia.

  Dalam pada itu, ia juga menyatakan penghargaan terhadap usaha China dengan kerjasama negara ahli ASEAN dalam pelaksanaan Pelan Kerja baharu Kerjasama ASEAN-China dalam kebudayaan termasuk menghargai sokongan Jepun dalam mempromosi kesedaran ASEAN dan usaha Republik Korea dalam meningkatkan kerjasama dalam bidang seni dan budaya.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  AS$2.2 juta dilarikan perompak bersenjata

  NEW DELHI, 1 DIS – Perompak bersenjata melarikan 188 juta rupee (AS$2.2 juta) dari sebuah bank di negeri timur laut Manipur yang dilanda keganasan. Rompakan...