Angka kematian meningkat 58

Oleh Syahmi Hassan

BANDAR SERI BEGAWAN, 5 JAN – Satu kes yang telah disahkan positif COVID-19 telah meninggal dunia hari ini.

Menteri Kesihatan, Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohd Isham bin Haji Jaafar menjelaskan, pesakit tersebut ialah seorang perempuan berumur 47 tahun.

“Beliau telah mengalami masalah pernafasan disebabkan oleh jangkitan COVID-19 dan telah menerima rawatan di unit rawatan intensif,” jelas Yang Berhormat Dato semasa Sidang Media bagi Situasi Terkini Jangkitan COVID-19 di Negara Brunei Darussalam, di Dewan Al-‘Afiah, Kementerian Kesihatan, hari ini.

Dengan tambahan kes kematian yang disebabkan oleh COVID-19 tersebut, kini Negara Brunei Darussalam mencatatkan sebanyak 58 jumlah kes kematian disebabkan COVID-19.

Di kesempatan itu, Yang Berhormat Menteri Kesihatan mewakili warga Kementerian Kesihatan dan keseluruhan rakyat Negara Brunei Darussalam mengucapkan takziah kepada keluarga kes berkenaan.

“Semoga roh kes dicucuri rahmat dan ditempatkan bersama para salehin. Al-Fatihah,” ujarnya.

Yang Berhormat Menteri Kesihatan dan Menteri Kebudayaan, Belia dan Sukan, Yang Berhormat Mejar Jeneral (B) Dato Paduka Seri Haji Aminuddin Ihsan bin Pehin Orang Kaya Saiful Mulok Dato Seri Paduka Haji Abidin semasa sidang media COVID-19. – Gambar oleh Muiz Matdani