Tuesday, April 16, 2024
23.1 C
Brunei

  -

  Aplikasi latih otak ‘atasi’ tinitus

  NEW DELHI – Pasukan penyelidik antarabangsa telah membangunkan aplikasi telefon pintar yang boleh mengurangkan kesan tinitus yang melemahkan dalam beberapa minggu sahaja melalui latihan untuk terapi otak dan bunyi.

  Tinitus adalah perkara biasa, menjejaskan sehingga satu daripada empat orang. Ia kebanyakannya dialami oleh orang dewasa yang lebih tua tetapi boleh muncul pada kanak-kanak. Bagi sesetengah orang, ia hilang tanpa campur tangan. Bagi yang lain, ia boleh melemahkan yang mengubah kehidupan: menjejaskan pendengaran, angin, tumpuan, tidur dan dalam kes yang teruk, menyebabkan kebimbangan atau kemurungan, The Statesman melaporkan.

  Walaupun terapi tingkah laku kognitif boleh membantu orang yang mengalami tinitus, ia memerlukan ahli psikologi yang terlatih dan mahal, selalunya sukar untuk diakses.

  Pasukan dari universiti Australia, New Zealand, Perancis dan Belgium melaporkan bahawa aplikasi mereka, MindEar, menggunakan gabungan terapi tingkah laku kognitif, latihan kesedaran dan relaksasi serta terapi bunyi untuk membantu melatih tindak balas otak bagi membantu ‘mengatasi’ tinitus.

  “Bunyi yang awda dengar memudar di latar belakang dan tidak terlalu menggang-gu,” kata Dr Fabrice Bardy, pakar audiologi di Waipapa Taumata Rau, University of Auckland dan pengarang utama kertas itu. Dr Bardy juga merupakan pengasas bersama MindEar, sebuah syarikat yang ditubuhkan untuk mengkomersialkan teknologi MindEar.

  MindEar menggunakan gabungan terapi tingkah laku kognitif, latihan kesedaran dan relaksasi serta terapi bunyi untuk membantu melatih tindak balas otak bagi membantu ‘mengatasi’ tinitus. – Freepik
  Gambar Freepik

  Dalam percubaan awal, daripada 30 pesakit tinitus, hampir dua pertiga mengalami ‘peningkatan ketara secara klinikal’ selepas 16 minggu. Ini dipendekkan kepada hanya lapan minggu apabila pesakit juga mempunyai akses kepada ahli psikologi dalam talian.

  Penemuan berkenaan diperincikan dalam jurnal Frontiers in Audiology and Otology,
  MindEar bertujuan untuk membantu orang ramai mempraktikkan fokus melalui
  program latihan, melengkapkan minda dan badan untuk menyekat hormon tekanan dan tindak balas, dengan itu mengurangkan tumpuan otak pada tinitus.

  Tinitus bukanlah penyakit itu sendiri tetapi biasanya merupakan gejala keadaan kesihatan asas lain, seperti kerosakan pada sistem pendengaran atau ketegangan yang berlaku di kepala dan leher.

  Walaupun tiada ubat yang diketahui untuk tinitus, terdapat strategi dan teknik pengurusan yang membantu ramai penghidap mendapatkan kelegaan. Dengan bukti percubaan berkenaan, pasukan MindEar yakin bahawa terdapat alat yang lebih mudah diakses, tersedia dengan cepat dan berkesan untuk kebanyakan mereka yang terjejas oleh tinitus yang masih menunggu sokongan.

  Aplikasi MindEar tersedia untuk individu mencuba sendiri pada telefon pintar. Pasukan itu kini merancang percubaan yang lebih besar. – Agensi

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  New Zealand, Singapura komited eratkan hubungan

  WELLINGTON, 15 APRIL - New Zealand dan Singapura komited untuk mengukuhkan kerjasama dalam fasa hubungan mereka seterusnya. Perdana Menteri New Zealand, Christopher Luxon membuat kenyataan...