Saturday, April 20, 2024
29.4 C
Brunei

  -

  Apple Watch berdepan larangan import

  SAN FRANCISCO, 27 OKT – Syarikat teknologi perubatan, Masimo Corp. semalam berkata Suruhanjaya Perdagangan Amerika Syarikat (AS) telah mengesyorkan pengharaman import model Apple Watch yang melanggar teknologi ringannya untuk mengesan paras oksigen darah.

  Suruhanjaya Perdagangan Antarabangsa Amerika Syarikat (USITC) mengeluarkan ‘perintah pengecualian terhad’ yang dijadual berkuat kuasa dalam 60 hari jika tidak ditolak oleh Presiden Joe Biden, menurut Masimo yang berpangkalan di California.

  “Keputusan USITC hari ini menghantar mesej yang lantang bahawa syarikat terbesar di dunia itu tidak terkecuali daripada tindakan undang-undang,” kata Ketua Eksekutif Masimo, Joe Kiani dalam satu kenyataan.

  “Penentuan penting ini adalah pengesahan kukuh usaha kami untuk memastikan Apple bertanggungjawab kerana menyalahgunakan teknologi kami yang dipatenkan.

  Perintah itu berpunca daripada aduan yang dibuat kepada suruhanjaya itu pada pertengahan 2021 yang menuduh Apple Watch melanggar teknologinya yang dipatenkan untuk ‘fungsi oksimetri berasaskan cahaya.’

  Apple terus meningkatkan ciri kecergasan dan kesihatan dengan setiap generasi Apple Watch, yang menurut penjejak pasaran mendominasi kategori jam tangan pintar.

  “Pasukan kami bekerja tanpa henti untuk mencipta produk dan perkhidmatan yang memperkasakan pengguna dengan ciri kesihatan, kesejahteraan dan keselamatan yang terkemuka dalam industri,” kata Apple ketika menjawab pertanyaan AFP. “Masimo telah tersilap cuba menggunakan ITC untuk menyimpan produk yang berpotensi menyelamatkan nyawa daripada berjuta-juta pengguna AS sambil memberi laluan kepada jam tangan mereka sendiri yang meniru Apple.” – AP

  Gambar fail menunjukkan logo Apple menerangi sebuah kedai di pusat bandar Munich, Jerman. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  5 pekerja jadi sasaran serangan nekad

  KARACHI, 19 APRIL - Seorang pengebom nekad meletupkan jaketnya yang sarat dengan bahan letupan berhampiran sebuah van yang membawa pekerja kereta warga Jepun, yang...