Monday, May 20, 2024
23.9 C
Brunei

  -

  Arsenal sedia hadapi Bayern

  LONDON, 16 APRIL – Arsenal sedang bersedia untuk pertembungan menentang Bayern Munich esok dalam Liga Juara-Juara yang mungkin menentukan nasib musim mereka ketika keraguan lama mula timbul mengenai keupayaan mereka untuk menangani tekanan selepas kekalahan merugikan mereka dalam Liga Perdana oleh Aston Villa.

  Kekalahan 2-0 Ahad lalu membawa kembali kenangan yang tidak selesa buat pasukan Mikel Arteta, yang mendahului sebahagian besar musim lalu sebelum beraksi di tempat sendiri yang membolehkan Manchester City memintas mereka.

  Peminat yang sudah lama menunggu mula bimbang dengan City kini sekali lagi menduduki tempat teratas dan menjadi pilihan untuk melakar kejuaraan liga utama keempat berturut-turut yang belum pernah berlaku sebelum ini.

  Kekalahan di Emirates merupakan kekalahan liga pertama Arsenal pada 2024 yang terasa lebih perit selepas kekalahan mengejut Liverpool di tangan Crystal Palace pada hari yang sama yang menjejaskan harapan kelab Anfield itu untuk memburu kejuaraan.

  Sebelum kekalahan pada Ahad, The Gunners telah meyakinkan ramai bahawa mereka adalah pasukan yang sebenar, menambah semangat kepada gaya mereka ketika mereka mencatatkan 10 kemena-ngan dalam 11 perlawanan Liga Perdana Inggeris.

  Satu-satunya kesilapan dalam rentetan itu ialah keputusan seri yang sukar didapati di Stadium Etihad City, yang pada dasarnya dianggap sebagai tanda kemajuan.

  Kini Arsenal, yang tidak pernah memenangi Liga Juara-Juara berkunjung ke halaman Bayern dengan sedikit masa untuk mengubati luka mereka, menyasarkan separuh akhir pertama mereka dalam pertandingan itu sejak 2009 yang mana perlawanan pertama di Emirates minggu lalu berakhir 2-2. – AFP

  Aksi Bukayo Saka (kiri) semasa perlawanan suku akhir pertama Liga Juara-Juara antara Arsenal dan Bayern Munich di Stadium Emirates, London pada 9 April. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Helikopter presiden Iran ‘kemalangan’

  TEHRAN, 19 MEI - Sebuah helikopter yang membawa konvoi Presiden Iran, Ebrahim Raisi terlibat dalam ‘kemalangan’ hari ini, lapor media negara itu, tanpa menyatakan...