Monday, March 4, 2024
23.5 C
Brunei

  -

  Atlet semuda 7 tahun jalani latihan ketenteraan

  SHANGHAI, 28 NOV – Beratus-ratus atlet seawal usia tujuh tahun sedang menjalani latihan ketenteraan di Shanghai yang direka untuk memupuk disiplin dan ‘kebolehan bertarung dengan baik’, kata penduduk bandar China itu.

  Para atlet akan ‘mengkaji secara mendalam rasa dan semangat untuk bertempur menjadi tentera China, kata biro sukan Shanghai.

  Pasukan bola sepak China sebelum ini telah menjalani latihan serupa, yang sebahagian besarnya berprestasi dan sebahagian daripada kempen yang lebih luas untuk mempromosikan nilai-nilai Parti Komunis.

  Presiden Xi Jin ping berkata tahun ini bahawa China mesti meningkatkan kesediaannya untuk ‘pertempuran sebenar’.

  He Youxiao, ketua jurulatih pasukan gimnastik lelaki yang menyertai latihan minggu ini, berkata lingkungan umur atletnya adalah dari tujuh hingga 25 tahun.

  “Tidak kira berapa tua atau muda, semua orang boleh mengambil peluang ini,” kata He, menurut laporan berita oleh biro sukan.

  Latihan bermula kelmarin dan dijadualkan berlangsung sehingga Selasa depan. Ia melibatkan 932 atlet dari 11 pusat sukan di seluruh bandar.

  Gambar Freepik

  Ia bertujuan untuk ‘menguatkan disiplin organisasi dan kerja berpasukan pasukan sukan, membantu sukan Shanghai mewujudkan tentera besi”, kata laporan itu.

  Dari subuh hingga siang hari, para atlet bergerak dengan kemas dan serentak, pakaian seragam tentera remaja mereka mempamerkan gaya muda dan anggun.

  China bulan lalu menerima pakai undang-undang pendidikan baharu yang bertujuan untuk memberikan semangat patriotik dalam kalangan belia China, menurut media kerajaan pada masa itu. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Filipina gesa jiran berdiri bersama lebih teguh di Laut China Selatan

  MELBOURNE, 4 MAC - Setiausaha Hal Ehwal Luar Filipina, Enrique Manalo menggesa jiran serantau hari ini supaya berdiri bersama lebih teguh dalam menegakkan kedaulatan...