Friday, February 3, 2023
22.5 C
Brunei

-

Baginda Sultan berangkat ke Brussels, UK 14 Dis ini

BANDAR SERI BEGAWAN, 9 DIS – Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah, Sultan dan Yang Di-Pertuan Negara Brunei Darussalam akan berangkat ke Brussels, Belgium bagi menghadiri Sidang Kemuncak Komemoratif ASEAN-EU yang bakal berlangsung pada 14 Disember ini.

Pada persidangan itu, para pemimpin ASEAN akan bersidang untuk kali pertamanya bersama para pemimpin Kesatuan Eropah (EU) dan dijangka membincangkan usaha-usaha mengembang luaskan lagi perdagangan dan infrastruktur di antara kedua-dua rantau tersebut.

Persidangan juga akan mempertingkatkan lagi hubungan strategik ASEAN-EU selepas ia menjadi rakan kongsi strategik pada Disember 2020 yang lalu. Tahun ini juga merupakan ulang tahun ke-45 hubungan ASEAN dan EU sejak penubuhannya pada tahun 1977, merangkumi pelbagai bidang seperti keselamatan, pertahanan, ekonomi, sains dan teknologi serta pembangunan mampan.

Sebelum persidangan itu, Kebawah Duli Yang Maha Mulia juga dijangka menghadiri Majlis Royal Audience bersama His Majesty King Charles III, Raja United Kingdom of Great Britain dan Northern Ireland di Windsor Castle, United Kingdom (UK).

Majlis itu nanti akan mencerminkan simbol kemesraan ikatan tali persahabatan dan kuatnya hubungan istimewa antara Negara Brunei Darussalam dan UK yang telah terjalin berkurun lamanya. Ia juga satu untuk peluang untuk beramah mesra dan mengeratkan lagi hubungan muhibah dan silaturahim kerabat diraja kedua-dua buah negara berkenaan.

Keakraban hubungan ini juga dapat dilihat melalui beberapa siri keberangkatan yang lalu seperti keberangkatan Baginda Sultan menghadiri Majlis Resepsi yang dihoskan oleh Raja Charles III di Buckingham Palace, London pada bulan September lalu.

Manakala Raja Charles III pernah berangkat ke Bandar Seri Begawan buat pertama kalinya pada 1984 selaku wakil Ratu Elizabeth II sempena kemerdekaan Negara Brunei Darussalam dan pada 2 November 2017.

Baginda Sultan dan Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Raja Isteri Pengiran Anak Hajah Saleha seterusnya akan berangkat menghadiri Majlis Bersama Rakyat dan Penduduk Negara Brunei Darussalam yang berada di UK dan Ireland Utara.

Majlis tersebut akan memberikan peluang keemasan kepada rakyat dan penduduk khasnya yang berada di UK dan Ireland Utara, untuk berjunjung ziarah dan beramah mesra kehadapan majlis Baginda berdua.

Sidang Kemuncak Komemoratif ASEAN-EU akan diadakan di Bangunan The Europa and Justus Lipsius, Brussels, Belgium pada 14 Disember ini. – Gambar oleh Infofoto
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Hong kong tawarkan penerbangan percuma selepas COVID

HONG KONG, 2 FEB - Hong Kong bersedia untuk mengalu-alukan kembali pengunjung dari seluruh dunia, kata pemimpinnya hari ini, ketika dia mengumumkan penerbangan percuma...

Korea Utara beri AS amaran

- Advertisment -