Thursday, June 20, 2024
23 C
Brunei

  -

  Bandar Mexico catat suhu tertinggi

  BANDAR MEXICO, 26 MEI – Bandar Mexico mencatatkan suhu tertinggi kelmarin apabila termometer mencecah 34.7 darjah Celsius ketika gelombang panas yang membawa maut melanda negara itu.

  ‘Suhu tertinggi sejak rekod disimpan’ telah dicatat petang kelmarin di balai cerap Tacubaya, kata Perkhidmatan Meteorologi Negara.

  Suhu rekod sebelumnya pada 34.4 darjah Celsius dicatatkan sehari sebelumnya di stesen yang sama di ibu negara, tambah perkhidmatan cuaca.

  Mexico telah merekodkan 48 kematian disebabkan gelombang haba yang melampau melanda negara itu sejak Mac, kata kerajaan pada Jumaat.

  Lebih 950 orang telah mengalami pelbagai kesan kesihatan dalam tempoh yang sama, setakat 21 Mei, menurut Kementerian Kesihatan.

  Bandar Mexico mencatatkan suhu tertinggi apabila termometer mencecah 34.7 darjah Celsius. – AFP

  Negeri pantai timur Veracruz mencatatkan jumlah kematian tertinggi dengan 14 kematian, diikuti oleh Tabasco, San Luis Potosi dan Tamaulipas, masing-masing dengan lapan kematian.

  Tahun lalu, Mexico melaporkan rekod 419 kematian berkaitan haba pada musim panas, yang berlangsung dari Mac hingga Oktober, di negara dengan 129 juta penduduk.

  Bukan hanya manusia yang terjejas, puluhan monyet howler juga telah mati di selatan Mexico, jelasnya disebabkan cuaca panas.

  Para saintis dari Universiti Autonomi Kebangsaan Mexico memberikan amaran
  pada Rabu bahawa dalam tempoh dua minggu akan datang, kepanasan yang semakin meningkat boleh membawa rekod suhu baharu ke ibu negara.

  Tahun ini dijangka “tahun paling panas dalam sejarah,” kata Francisco Estrada, penyelaras Program Penyelidikan Perubahan Iklim universiti, pada sidang akhbar.

  Bandar Mexico, yang terletak pada ketinggian 2,240 meter di atas paras laut, secara tradisinya menikmati iklim sederhana dan hanya beberapa rumah mempunyai penghawa dingin. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Selatan keluar nasihat gelombang haba

  SEOUL, 19 JUN - Agensi cuaca Korea Selatan pada hari ini mengeluarkan nasihat gelombang haba ketika suhu meningkat di seluruh negara. Nasihat gelombang haba itu...