Tuesday, May 28, 2024
24.1 C
Brunei

  -

  Banduan lolos dari penjara menyamar sebagai wanita

  VENEZUELA, 21 APRIL – Seorang penjenayah Venezuela yang berbahaya baru-baru ini berjaya meloloskan diri dari penjara dengan menyamar sebagai seorang wanita dan hanya berjalan keluar pada penghujung waktu melawat.

  Menurut Oddity Central, Manuel Lorenzo Avila Alvarado, seorang lelaki berusia 25 tahun yang dipenjarakan atas kesalahan membunuh dan rompakan berjaya melarikan diri dari Penjara El Libertador di Tocuyito, negeri Carabobo di Venezuela baru-baru ini, berikutan lawatan suami isteri.

  Menurut akhbar tempatan El Carabobeno, kejadian itu berlaku sekitar jam 2 petang, pada penghujung waktu melawat.

  Walaupun mempunyai warna kulit gelap, Alvarado berjaya memperdaya beberapa pengawal penjara dengan menyamar sebagai seorang wanita berambut perang dan memakai rambut palsu dan pakaian wanita, kemungkinan besar dibawa masuk oleh teman wanitanya.

  Kamera keselamatan penjara merakam detik ketika banduan itu, berpakaian seperti wanita, keluar dari penjara yang dikawal ketat dengan bergaul dengan sekumpulan wanita sebenar pada penghujung waktu melawat.

  Gambar Freepik

  Tidak jelas bagaimana pengawal itu boleh ditipu dengan mudah, dan empat daripada mereka kini sedang disiasat berhubung kejadian tersebut.

  Avila baru-baru ini telah dipindahkan ke penjara Tocuyito dari penjara lain di negeri itu tetapi berjaya melarikan diri dengan bantuan teman wanitanya yang juga dikehendaki sebagai rakan sejenayah.

  Meskipun usaha terbaik polis Venezuela, Manuel Lorenzo Avila Alvarado dan teman wanitanya masih bebas.

  Menariknya, ini bukan kali pertama banduan lelaki menggunakan penyamaran wanita untuk keluar dari penjara.

  Beberapa tahun lalu, seorang lelaki Paraguay yang digelar ‘Gordito Lindo’ melakukan aksi yang sama, memakai rambut palsu hitam, alat solek dan pakaian wanita, dan berjalan keluar dari pintu hadapan penjara.

  Namun, kebebasannya tidak lama kerana pihak berkuasa berjaya menangkapnya dalam beberapa jam. – Agensi

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Burung tropika dikesan di tasik tanah lembap utara China

  HOHOT, 27 MEI – Flamingo besar, yang biasanya ditemui di kawasan tropika dan subtropika, baru-baru ini dikesan buat pertama kali di Tasik Ulan Suhai...