Thursday, February 9, 2023
23.4 C
Brunei

-

Bangga anak masuk sekolah Arab

Oleh Salawati Haji Yahya
Gambar oleh Muiz Matdani

BANDAR SERI BEGAWAN, 5 JAN – Keterujaan dan perasaan gembira jelas terlihat di wajah pelajar baharu Sanah 5 yang telah terpilih untuk mengikuti pengajian di Sekolah Arab Sultan Haji Hassanal Bolkiah (SASHHB) pada sesi pendaftaran kemasukan pelajar baharu, hari ini.

Semasa sesi pendaftaran itu, pelajar-pelajar yang sudah ditempatkan di bilik-bilik darjah masing-masing turut berpeluang berinteraksi dengan Menteri Hal Ehwal Ugama, Yang Berhormat Pehin Udana Khatib Dato Paduka Seri Setia Ustaz Haji Awang Badaruddin bin Pengarah Dato Paduka Haji Awang Othman yang membuat lawatan ke sekolah
berkenaan.

Sementara itu, temu bual media dengan beberapa orang ibu bapa pelajar yang turut hadir, rata-rata melahirkan rasa syukur kerana anak-anak mereka terpilih untuk meneruskan pengajian ke sekolah Arab.

Awang Mohamad Bajuri bin Haji Yusof, ayah kepada Awang Mohamad Iman Yusoef Hakeemi, pelajar baharu Sanah 5 Al-Banafsaji, ketika ditemui antara lain berharap supaya, anak beliau dapat menyesuaikan diri dengan suasana pembelajaran yang baharu.

Beliau juga berharap anaknya akan mampu untuk mengikuti sukatan pelajaran yang lebih banyak memfokuskan kepada aliran Bahasa Arab dan pelajaran agama.

Dayang Noorfazlina bersama anaknya ketika ditemu bual media.
Awang Mohmmad Bajuri bersama anak lelakinya pada sesi pendaftaran kemasukan pelajar baharu.

Menurutnya, dalam memberi pendedahan dan menimbulkan minat dalam Bahasa Arab, sejak kecil lagi anaknya didedahkan dengan beberapa Bahasa Arab yang mudah difahami untuk memantapkan lagi asas dan teras penguasaannya.

Sementara itu, ibu Awang Mohd Aqeef Rayqal bin Sofian, Dayang Noorfazlina binti Mohd Deli pula mengongsikan perasaan bangga bercampur gembira melihat anaknya
dapat menjejakkan kaki ke sekolah Arab sekali gus menjadi anak pertama memasuki sekolah Arab dalam keluarga kedua-dua belah pihak.

“Walaupun masih berasa terkejut dengan kelayakan anak masuk ke sekolah Arab, kami selaku ibu bapa akan berusaha membantunya dengan sebaik mungkin untuk menyesuaikan diri dengan persekitaran pembelajaran berbeza dengan sekolahnya sebelum ini,” ujarnya.

Beliau seterusnya berharap dengan peluang yang diberikan untuk mengikuti pengajian di sekolah Arab itu, akan dapat lagi memperbaiki dan lancar membaca Al-Quran seterusnya dapat mengongsikan ilmu bersama keluarga.

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Kim Jong Un bawa anak perempuan lawat markas tentera

SEOUL, KOREA SELATAN, 8 FEB - Pemimpin Korea Utara, Kim Jong Un membawa anak perempuannya melawat kem tentera bagi menandakan ulang tahun ke-75 penubuhan...
- Advertisment -