Sunday, April 14, 2024
23.8 C
Brunei

  -

  Bangun lebih banyak taman tangani isu kesihatan mental

  MANILA, 20 OKT – Dengan sekurang-kurangnya 3.6 juta orang rakyat Filipina mengalami gangguan mental, saraf dan penggunaan bahan, Senator Filipina, Sonnya Angara telah mendorong pembangunan lebih banyak taman, kemudahan rekreasi dan ruang terbuka untuk kesihatan mental di kalangan rakyat Filipina, menurut pejabatnya hari ini.

  “Lebih banyak taman dan ruang terbuka boleh membantu orang ramai untuk menangani isu kesihatan mental,” kata Angara, dan menambah bahawa kesihatan mental adalah ‘isu yang tidak boleh disisihkan’.

  Semasa sesi pendengaran Senat baru-baru ini mengenai belanjawan Kerja Raya dan Lebuh raya, Angara menggesa untuk pembangunan taman-taman dan kemudahan rekreasi.

  Angara menyatakan bagaimana Jabatan Kerja Raya dan Lebuh raya telah menyelesaikan hampir semua jalan di seluruh negara dan telah menjalankan banyak projek infrastruktur utama yang telah memberi manfaat kepada orang ramai.

  “Kita boleh memperluaskan konsep kerja raya untuk merangkumi pembangunan taman, esplanad dan projek-projek lain yang serupa. Diakui, ruang adalah masalah, terutama dengan kawasan metropolitan, tetapi kita selalu dapat kreatif dalam memanfaatkan ruang yang lebih kecil,” kata Angara, sambil menambah bahawa tujuannya adalah untuk membuat orang kurang terkurung dan mendorong mereka untuk keluar lebih banyak, melakukan aktiviti fizikal dan berinteraksi dengan orang. – Xinhua

  Gambar Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Banjir terburuk landa di Kazakhstan

  POKROVKA, 12 APRIL - Salji dan ais yang mencair dengan pantas telah menyebablan sungai-sungai di utara Kazakhstan dan sempadan di Rusia mencatatkan paras yang,...