Tuesday, May 30, 2023
24.2 C
Brunei

  -

  BDMD peringati hari kaji cuaca sedunia

  Oleh Salawati Haji Yahya

  BANDAR SERI BEGAWAN, 28 MAC – Jabatan Kaji Cuaca Brunei Darussalam (BDMD), Kementerian Pengangkutan dan Infokomunikasi (MTIC) menyambut Hari Kaji Cuaca Sedunia 2023 dengan mengadakan Majlis Membaca Surah Yasin, Tahlil dan Doa Selamat di Masjid Ash-Shaliheen, hari ini.

  Hadir pada majlis itu ialah Menteri Pengangkutan dan Infokomunikasi, Yang Berhormat Pengiran Dato Seri Setia Shamhary bin Pengiran Dato Paduka Haji Mustapha.

  Majlis didahului dengan sembahyang fardu Zohor berjemaah dan diikuti dengan bacaan Surah Yasin dan Tahlil beramai-ramai, Doa Selamat serta Doa Dihindari daripada Wabak Penyakit COVID-19.

  Hari Kaji Cuaca Sedunia disambut setiap 23 Mac bagi memperingati berkuat kuasanya Konvensyen Pertubuhan Kaji Cuaca Sedunia (WMO) pada 1950.

  Ia juga disambut bagi menghargai sumbangan-sumbangan penting yang diberikan oleh perkhidmatan-perkhidmatan kaji cuaca dan hidrologi kebangsaan dalam memastikan keselamatan dan kesejahteraan masyarakat di seluruh dunia.

  Pada tahun ini, sambutan membawa tema ‘Masa Depan Cuaca, Iklim dan Air Merentas Generasi’.

  Turut hadir ialah setiausaha tetap, timbalan setiausaha tetap (Infokomunikasi), pemangku timbalan setiausaha tetap (Pengangkutan), pemangku pengarah kaji cuaca selaku pengerusi majlis, ketua-ketua eksekutif, pengarah-pengarah bahagian, ketua-ketua jabatan, pegawai-pegawai kanan, pegawai dan kakitangan MTIC, jabatan-jabatan serta agensi-agensi pihak berkuasa di bawahnya.

  Yang Berhormat Pengiran Dato Seri Setia Shamhary semasa menghadiri majlis keagamaan sempena menyambut Hari Kaji Cuaca Sedunia 2023, kelmarin. – Gambar oleh Muiz Matdani

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Korea Utara akan lancar satelit pengintip tentera

  SEOUL, 30 MEI - Korea Utara berkata pada hari ini ia akan melancarkan satelit pengintip tentera pertamanya pada Jun dan menyifatkan peninjauan berasaskan angkasa...
  - Advertisment -