Friday, April 19, 2024
24.7 C
Brunei

  -

  Bekas PM China Li Keqiang meninggal dunia

  BEIJING, 27 OKT – Bekas Perdana Menteri China, Li Keqiang, pegawai tertinggi ekonomi China selama sedekad, meninggal dunia pada hari ini akibat serangan jantung. Beliau berumur 68 tahun.

  Li ialah pemimpin No. 2 China dari 2013-23 dan seorang peguam bela untuk perniagaan swasta tetapi tidak mempunyai kuasa selepas Presiden Xi Jinping menjadikan dirinya pemimpin China paling berkuasa dalam beberapa dekad dan mengetatkan kawalan ke atas ekonomi dan masyarakat.

  CCTV berkata Li telah berehat di Shanghai baru-baru ini dan mengalami serangan jantung pada kelmarin. Beliau meninggal dunia pada 12:10 pagi Jumaat.

  Li, seorang ahli ekonomi berbahasa Inggeris, dianggap sebagai pesaing untuk menggantikan pemimpin Parti Komunis ketika itu Hu Jintao pada 2013 tetapi telah dilepaskan memihak kepada Xi. Membalikkan kepimpinan era Hu yang berorientasikan konsensus, Xi memusatkan kuasa di tangannya sendiri, meninggalkan Li dan yang lain dalam Jawatankuasa Tetap tujuh anggota parti yang memerintah dengan sedikit pengaruh.

  Sebagai pegawai tertinggi ekonomi, Li berjanji untuk memperbaiki keadaan bagi usahawan yang menjana pekerjaan dan kekayaan. Tetapi parti pemerintah di bawah Xi meningkatkan penguasaan industri negeri dan mengetatkan kawalan ke atas industri teknologi dan lain-lain. Syarikat asing berkata mereka berasa tidak diterima selepas Xi dan pemimpin lain menyeru agar berdikari ekonomi, memperluaskan undang-undang anti-pengintipan dan menyerbu pejabat firma perunding.

  Li telah digugurkan daripada Jawatankuasa Tetap pada kongres parti pada Oktober 2022 walaupun dua tahun di bawah umur persaraan tidak rasmi 70 tahun.

  Pada hari yang sama, Xi menganugerahkan dirinya untuk penggal lima tahun ketiga sebagai pemimpin parti, membuang tradisi di mana pendahulunya berundur selepas 10 tahun. Xi mengisi barisan tertinggi parti dengan penyokong setia, menamatkan era kepimpinan konsensus dan mungkin menjadikan dirinya pemimpin seumur hidup. Slot No. 2 diisi oleh Li Qiang, setiausaha parti untuk Shanghai, yang tidak mempunyai pengalaman peringkat kebangsaan Li Keqiang dan kemudiannya memberitahu pemberita bahawa tugasnya adalah untuk melakukan apa sahaja yang diputuskan Xi.

  Li Keqiang, bekas naib perdana menteri, memegang jawatan pada 2013 ketika parti pemerintah menghadapi amaran yang semakin meningkat bahawa pembinaan dan ledakan eksport yang mendorong pertumbuhan dua angka dekad sebelumnya kehabisan tenaga.

  Penasihat kerajaan berhujah Beijing terpaksa menggalakkan pertumbuhan berdasarkan penggunaan domestik dan industri perkhidmatan. Ianya memerlukan membuka lebih banyak industri yang dikuasai negara dan memaksa bank negara untuk memberi pinjaman lebih banyak kepada usahawan.

  Pendahulu Li, Wen Jiabao, memohon maaf pada sidang akhbar Mac 2012 kerana tidak bergerak cukup pantas.

  Dalam ucapan 2010, Li mengakui cabaran termasuk terlalu bergantung kepada pelaburan untuk memacu pertumbuhan ekonomi, perbelanjaan pengguna yang lemah dan jurang kekayaan antara bandar timur yang makmur dan kawasan luar bandar yang miskin, yang menempatkan 800 juta orang.

  Li dilihat sebagai calon yang mungkin untuk menghidupkan semula reformasi berorientasikan pasaran pemimpin tertinggi ketika itu Deng Xiaoping pada 1980-an yang memulakan ledakan China. Tetapi beliau terkenal dengan gaya yang santai, bukan sikap tidak sabar seperti Zhu Rongji, perdana menteri pada 1998-2003 yang mencetuskan ledakan pembinaan dan eksport dengan memaksa pembaharuan yang menyakitkan yang memotong jutaan pekerjaan daripada industri negeri. – AP

  Perdana Menteri China Li Keqiang menyampaikan ucapan negara semasa sesi pembukaan Kongres Rakyat Kebangsaan (NPC) China di Dewan Besar Rakyat di Beijing pada 5 Mac 2023. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Mahkamah batalkan sabitan bekas Presiden Maldives Abdulla Yameen

  NEW DELHI, 19 APRIL - Mahkamah di Maldives membatalkan sabitan bekas Presiden Abdulla Yameen atas tuduhan rasuah, kelmarin. Panel tiga hakim Mahkamah Tinggi memutuskan bahawa...