Tuesday, March 5, 2024
25 C
Brunei

  -

  Bekas PM Thailand, Thaksin didakwa atas penghinaan diraja

  BANGKOK, 6 FEB – Polis Thailand mendakwa bekas perdana menteri Thaksin Shinawatra dengan tuduhan lese-majeste berhubung komen yang dibuatnya hampir sedekad lalu, kata pegawai hari ini, walaupun masih belum jelas sama ada kes itu akan dibawa ke mahkamah.

  Thailand mempunyai beberapa undang-undang pencemaran diraja yang paling ketat di dunia yang melindungi Raja Maha Vajiralongkorn dan keluarga terdekatnya, dengan setiap pertuduhan membawa kemungkinan hukuman penjara 15 tahun.

  Jutawan kontroversi, Thaksin, dua kali menjadi perdana menteri tetapi digulingkan dalam rampasan kuasa 2006, kembali dari buangan diri pada Ogos tahun lalu dan serta-merta dipenjarakan atas tuduhan rasuah dan penyalahgunaan kuasa.

  Lelaki berusia 74 tahun itu dipindahkan ke hospital polis hampir serta-merta dan telah menjalani sekurang-kurangnya dua pembedahan.

  Prayuth Pecharakun, jurucakap pejabat peguam negara, memberitahu pemberita polis memfailkan tuduhan lese-majeste akhir bulan lalu terhadap Thaksin, berhubung komen yang dibuatnya di Seoul pada 2015.

  Pendakwa raya akan menunggu polis menyelesaikan penyiasatan mereka sebelum memutuskan sama ada meneruskan kes terhadap Thaksin, kata Prayuth.

  Thaksin menafikan pertuduhan itu dan telah menulis surat kepada peguam negara meminta perlakuan yang adil, kata Prayuth.

  Kepulangan Thaksin ke Thailand bertepatan dengan kembalinya partinya Pheu Thai yang dipimpinnya kepada kuasa dalam perjanjian kontroversi dengan parti pro-tentera. – AFP

  Thaksin Shinawatra menyambut penyokongnya selepas mendarat di lapangan terbang Don Mueang Bangkok pada 22 Ogos 2023. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  24 nelayan diselamatkan di laut berombak kuat, 1 ditemui mati

  TOKYO, 5 MAC - Sebuah helikopter pengawal pantai Jepun menyelamatkan 24 nelayan ketika mereka bermati-matian berpaut pada geladak sebuah kapal yang condong, separuh tenggelam...