Bengkel bincang isu hutan paya gambut serantau

Oleh Nurdiyanah R.

BANDAR SERI BEGAWAN, 24 MEI – Dengan matlamat bagi membincangkan cara terbaik untuk memahami amalan terbaik dan penggunaan teknologi untuk membentuk hutan paya gambut dalam rangkaian komuniti ASEAN, Universiti Teknologi Brunei (UTB) telah menganjurkan Bengkel Inovasi Sosial 2022 bertajuk Net-Peat: Networked ASEAN Peat Swamp Forest Communities for Transboundary Haze Alert yang berlangsung di Teater Kuliah 2, Kompleks Perpustakaan, UTB dan secara maya melalui Zoom, hari ini.

Hadir selaku tetamu kehormat pada bengkel yang membawa tema Brunei’s Peatland Fire Suppression and Mitigation Practices itu ialah Naib Canselor UTB, Profesor Dr Hajah Zohrah binti Haji Sulaiman.

Dalam ucapannya, Profesor Dr Hajah Zohrah berkata, bengkel yang menghimpunkan para pembentang daripada pihak kerajaan, penyelidik dan industri itu merupakan platform terbaik untuk berkongsi inisiatif dari Brunei dengan rakan usaha sama dalam rantau ini. Beliau turut mengiktiraf bengkel berkenaan berfungsi sebagai jalan untuk ahli akademik, mahasiswa dan mahasiswi penyelidikan, penggubal dasar, pengamal, dan industri untuk bertukar-tukar idea dan membincangkan isu-isu.

Bengkel berkenaan menyaksikan himpunan pakar dari organisasi tempatan dan serantau serta institusi yang terdiri daripada Jabatan Bomba dan Penyelamat, Jabatan Kajicuaca Brunei Darussalam, Jabatan Perhutanan, Jabatan Alam Sekitar, Taman dan Rekreasi (JASTRe), Universiti Brunei Darussalam (UBD), Pusat Pengurusan Bencana Kebangsaan (NDMC), Singapore MIT Alliance for Research and Technology (SMART), Universiti Putra Malaysia (UPM), Ready Affiliate Japan Co Ltd, NiAT Sdn Bhd, Anian Sdn Bhd dan UTB sendiri dalam usaha untuk menyampaikan kepakaran mereka dalam bidang berkaitan.

Bengkel dibahagikan kepada empat sesi utama iaitu Peatland Governance in Brunei; Peatland Forest Fire Mitigation; Current Monitoring Practices, Fire Suppression and Mitigation Attempts; dan the Way Forward. Di samping itu, bengkel turut menyaksikan pelbagai perbincangan yang bernas demi mewujudkan kesedaran dan pendidikan antara satu sama lain berkisar tanah gambut negara mahu pun rantau ke arah matlamat masa depan yang mampan. Terdahulu, acara dimulai dengan ucapan perasmian Penolong Profesor di UTB, Dr Wida Susanty binti Haji Suhaili yang juga selaku Country Lead SWS Paddy dan disusuli dengan ucapan Pengarah Institut Kebangsaan Pusat Teknologi Maklumat dan Komunikasi (NICT) Asia Jepun, Hisanori Nishino.

Ketika berucap, Dr Wida Susanty antara lain mengongsikan mengenai projek Net Peat: Networked ASEAN Peatland Communities for Transboundary Haze Alert yang merupakan projek yang dipersetujui dengan menerima pembiayaan oleh kerajaan Jepun melalui Asia-Pacific Tele community (APT) di bawah Penyelidikan Kolaboratif Antarabangsa 2021, yang turut dilaksanakan dengan kerjasama perwakilan dari Malaysia, Indonesia dan Jepun. Jelasnya, projek tersebut ialah kesinambungan ASEAN IVO 2018 Project Networked ASEAN Peatland Communities (NAPC) yang dibiayai oleh NICT Jepun di mana projek berkenaan telah berjaya untuk menarik beberapa pengiktirafan kerana pencapaiannya.

Oleh itu, tambahnya, untuk mengekalkan prestasi berkenaan sekali gus mencapai matlamat projek tanah gambut keseluruhan, projek NAPC kini diperluaskan lagi kepada Net Peat.

Salah seorang pembentang semasa bengkel tersebut dijalankan. – Gambar serahan UTB