Tuesday, September 26, 2023
23.3 C
Brunei

  -

  Bengkel bincang model wakaf korporat

  Oleh Salawati Haji Yahya

  BANDAR SERI BEGAWAN, 2 JUN – Seramai 40 orang jemputan khas terdiri daripada tenaga akademik, pengamal undang-undang, penggubal dasar, ahli korporat, konsultan dan mahasiswa serta mahasiswi institusi pengajian tinggi di negara ini telah menghadiri Bengkel Wakaf Korporat, hari ini.

  Bengkel bersempena dengan Persidangan Wakaf Antarabangsa dan Pameran Minggu Islamik yang dikelolakan oleh Kementerian Hal Ehwal Ugama (KHEU) dengan kerjasama Kolej Universiti Perguruan Ugama Seri Begawan (KUPU SB) dan Universiti Islam Sultan Sharif Ali (UNISSA) itu berlangsung di Pusat Persidangan Antarabangsa (ICC), Berakas.

  Ia dibahagikan kepada dua sesi iaitu perbincangan meja bulat dan perbincangan berkumpulan yang mana sesi pertama dimuatkan dengan pembentangan ringkas wakaf korporat dan diikuti dengan perbincangan dan sesi soal jawab, kemudiannya perbincangan berkumpulan manakala sesi kedua adalah pembentangan kumpulan dan rumusan.

  Antara lain tujuan bengkel adalah bagi membincangkan model wakaf korporat yang sesuai untuk dilaksanakan di Negara Brunei Darussalam.

  Selain untuk memberi pendedahan berkaitan model-model praktikal wakaf korporat serta menetapkan hala tuju pelaksanaannya dan jangka hasil draf dokumen hala tuju wakaf korporat Brunei Darussalam.

  Antara peserta yang hadir pada bengkel tersebut. – Gambar oleh Muiz Matdani

  Di samping itu, bengkel juga mengumpul isu dan cabaran pelaksanaan wakaf korporat di negara ini.

  Fasilitator bengkel tersebut ialah pensyarah profesional Fakulti Pengurusan, Universiti Multimedia Malaysia, Profesor Dr Ridzwan Bakar.

  Persidangan wakaf berkenaan adalah bersempena Persidangan dan Pameran Pertengahan Tahun Brunei 2022 (Brunei MYCE 2022) yang dianjurkan oleh Kementerian Sumber-sumber Utama dan Pelancongan melalui Lembaga Pelancongan Brunei dengan kerjasama agensi-agensi kerajaan, badan-badan berkanun, pihak berkepentingan dan agensi-agensi swasta.

  Brunei MYCE 2022 juga disokong penuh oleh Kementerian Hal Ehwal Luar Negeri, Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri, Kementerian Kesihatan, Kementerian Pendidikan dan Kementerian Kebudayaan, Belia dan Sukan.

  Selain itu, antara rakan-rakan kongsi lain yang juga mendukung acara Brunei MYCE 2022 ini adalah D’Sunlit Sdn Bhd selaku pengendali acara; Datastream Digital Sdn Bhd (DST) sebagai rakan rasmi Telco; serta beberapa rakan media rasmi iaitu Radio Televisyen Brunei (RTB), Jabatan Penerangan (Pelita Brunei) dan Brunei Press Sdn Bhd.

  Pihak Jawatankuasa Perasmian Persidangan Wakaf Antarabangsa dan Pameran Minggu Islamik tidak lupa mengucapkan terima kasih kepada penaja-penaja utama Persidangan Wakaf Antarabangsa Brunei MYCE 2022 terdiri daripada Bank Islam Brunei Darussalam (BIBD), Perbadanan Tabung Amanah Islam Brunei (TAIB)dan Abdul Razak Holdings, serta penaja-penaja bersama yang terdiri daripada Takaful Brunei Am Sdn Bhd dan DST.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Jepun lulus ubat Alzheimer oleh Eisai & Biogen

  TOKYO, 26 SEPT - Kementerian kesihatan Jepun pada kelmarin meluluskan pengeluaran dan penjualan ubat untuk penyakit Alzheimer yang dibangunkan oleh syarikat farmaseutikal Jepun Eisai...