Wednesday, June 26, 2024
23.5 C
Brunei

  -

  Beratus-ratus orang alami strok haba di Pakistan

  ISLAMABAD, 24 MEI – Doktor merawat ratusan mangsa strok haba di hospital di seluruh Pakistan, kelmarin, selepas gelombang haba yang kuat menghantar suhu melebihi paras normal akibat perubahan iklim, kata pegawai.

  Suhu melonjak setinggi 49 darjah Celsius (120 darjah Fahrenheit) pada hari sebelumnya di Mohenjo Daro.

  Bandar itu, yang terkenal dengan tapak arkeologinya, terletak di wilayah Sindh selatan, yang dilanda teruk oleh hujan monsun akibat iklim dan banjir yang memusnahkan pada 2022. Gelombang haba diramalkan berterusan selama sekurang-kurangnya seminggu.

  Pihak berkuasa telah menggesa orang ramai untuk tinggal di dalam rumah, menghidrat dan mengelakkan perjalanan yang tidak perlu. Tetapi buruh mengatakan mereka tidak mempunyai pilihan kerana mereka perlu bekerja untuk menyara keluarga mereka.

  “Pakistan adalah negara kelima paling terdedah kepada kesan perubahan iklim. Kami telah menyaksikan hujan melebihi biasa, banjir,” kata Rubina Khursheed Alam, penyelaras iklim perdana menteri, pada sidang akhbar di ibu negara, Islamabad.

  Barakullah Khan, seorang pegawai pertahanan awam, meminta orang ramai supaya tidak meletakkan tong gas memasak di kawasan lapang sebagai langkah keselamatan. Beliau memberi amaran kepada mereka yang tinggal berhampiran ladang bahawa ular dan kala jengking boleh memasuki rumah dan tempat simpanan untuk mencari ruang yang lebih sejuk.

  Bulan ini, suhu berkemungkinan meningkat kepada 55 C (131 F), kata peramal cuaca.

  Doktor berkata mereka merawat ratusan pesakit di bandar timur Lahore, manakala berpuluh-puluh orang dibawa ke hospital di daerah Hyderabad, Larkana dan Jacobabad di wilayah Sindh selatan.

  “Keadaan semakin teruk sejak semalam, apabila orang yang terjejas oleh panas mula datang ke hospital di wilayah Punjab,” kata Ghulam Farid, seorang pegawai kanan kesihatan. Pakistan telah menubuhkan pusat tindak balas kecemasan di hospital untuk merawat pesakit yang terjejas oleh panas. – AP

  Pesakit strok haba menerima rawatan di sebuah hospital di Karachi, Pakistan, kelmarin. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Serangan pisau di perhentian bas sekolah di China cederakan 3

  BEIJING, 25 JUN - Seorang lelaki ditahan selepas serangan pisau yang mencederakan tiga orang di bandar Suzhou di China, termasuk seorang ibu dan anak...