Saturday, April 20, 2024
30.2 C
Brunei

  -

  Beribu-ribu menghadiri pertandingan laga lembu walaupun berisiko ditanduk

  KAKAMEGA, 24 OKT – Beribu-ribu orang mengharungi hujan dan kesejukan untuk menghadiri pertandingan laga lembu tahunan di barat Kenya pada hujung minggu, sebahagian daripada mereka duduk di atas pokok atau di puncak bukit untuk menyaksikan acara yang telah menjadi tarikan pelancong.

  Pertarungan lembu jantan di barat Kenya bermula sejak beberapa dekad lalu dan menampilkan dua lembu jantan berharga bertarung sehingga seekor lari.

  Pertandingan biasanya didahului dengan perarakan di mana pemilik lembu jantan dan penyokong membuat haiwan itu menjadi kegilaan. Peristiwa sebelumnya telah menyaksikan lembu jantan menanduk penonton.

  Sesetengah lembu jantan diberi makan ramuan yang termasuk ganja, yang dipercayai oleh penduduk tempatan menjadikan mereka garang dalam pertempuran. Pemilik lembu jantan dianggap sebagai wira tempatan.

  15 ekor lembu jantan mengambil bahagian dalam acara akhir yang diadakan di dua lokasi, Khayega dan Kabras. Tarikan utama ialah pertarungan antara lembu jantan Kapten dan Senje, dengan Senje menang dalam pertarungan selama 20 minit.

  Seorang penonton, Antony Angulu, 32 tahun, berkata dia teruja untuk berada di acara itu tetapi kecewa selepas lembu jantan kegemarannya kalah.

  “Kami akan melakukan perlawanan timbal balik tidak lama lagi dan saya pasti kami akan menang,” kata Angulu. – AP

  Sekumpulan penonton mengepung dua ekor lembu jantan yang sedang berlawan di pertarungan lembu di Kabaras, daerah Kakamega Kenya Jumaat, 20 Oktober 2023. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  5 pekerja jadi sasaran serangan nekad

  KARACHI, 19 APRIL - Seorang pengebom nekad meletupkan jaketnya yang sarat dengan bahan letupan berhampiran sebuah van yang membawa pekerja kereta warga Jepun, yang...