Friday, December 9, 2022
22.4 C
Brunei

-

Berkenan berangkat ke majlis Konvokesyen KUPU SB ke-12

Oleh Rokiah Mahmud
Gambar oleh Bahyiah Bakir

BANDAR SERI BEGAWAN, 2 OKT – Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah, Sultan dan Yang Di-Pertuan Negara Brunei Darussalam, Canselor Kolej Universiti Perguruan Ugama Seri Begawan (KUPU SB) telah berkenan berangkat mengurniakan sijil dan diploma kepada 243 orang graduan pada Majlis Konvokesyen KUPU SB ke-12 di Pusat Persidangan Antarabangsa, Berakas, kelmarin.

Keberangkatan tiba Kebawah Duli Yang Maha Mulia dijunjung oleh Menteri Hal Ehwal Ugama, Yang Berhormat Pehin Udana Khatib Dato Paduka Seri Setia Ustaz Haji Awang Badaruddin bin Pengarah Dato Paduka Haji Awang Othman; Ketua Hakim Syarie, Yang Berhormat Pehin Orang Kaya Paduka Seri Utama Dato Paduka Seri Setia Haji Awang Salim bin Haji Besar; Raes KUPU SB, Dr Haji Adanan bin Haji Basar; dan Pemangku Pendaftar KUPU SB, Awang Adi Rani Soffian bin Abdul Rahman.

Majlis telah dimulakan bacaan surah Al-Fatihah oleh Mufti Kerajaan, Yang Berhormat Pehin Datu Seri Maharaja Dato Paduka Seri Setia (Dr) Ustaz Haji Awang Abdul Aziz bin Juned diikuti dengan bacaan Asmaa Ul-Husna.

Dr Haji Adanan dalam sembah alu-aluannya menyembahkan bahawa kolej universiti berkenaan telah menyahut seruan Baginda Sultan bagi pendidikan sains sosial dan menubuhkan Fakulti Pendidikan Sains Sosial yang menawarkan program-program baharu, seminar dan penyelidikan dalam beberapa bidang untuk meningkatkan pemerkasaan pelajar, keusahawanan dan pembangunan negara.

Beliau menyembahkan, di sebalik krisis COVID-19 yang melanda negara dalam tempoh dua tahun ini, KUPU SB telah mengekalkan momentum dalam mencapai matlamatnya.

Fakulti-fakultinya telah melaksanakan 223 program dalam talian dan fizikal dalam bentuk seminar, bengkel, ceramah keagamaan, nadwah, tazkirah, dialog, latihan dan kerjasama dengan kementerian-kementerian, jelas beliau.

Kebawah Duli Yang Maha Mulia kemudian berkenan mengurniakan titah sebelum menyempurnakan pengurniaan sijil dan diploma kepada para graduan.

Majlis berkenaan menyaksikan dua graduan tamat pengajian program ijazah doktor falsafah, lima graduan dalam program sarjana, 50 graduan dalam program diploma perguruan agama lepasan ijazah, 80 graduan dalam program sarjana muda dan 106 dalam program diploma.

Raes KUPU SB turut mengumumkan penerima Anugerah Raes dan Hadiah Dekan sebelum diakhiri dengan bacaan Doa Selamat oleh Yang Berhormat Mufti Kerajaan.

ATAS & BAWAH: KDYMM Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah ketika berkenan mengurniakan sijil kepada para graduan KUPU SB yang diraikan.

Kebawah Duli Yang Maha Mulia berkenan dijunjung berswafoto bersama para graduan di hujung majlis. – Gambar oleh Infofoto
ATAS & BAWAH: Antara graduan yang diraikan pada Majlis Konvokesyen KUPU SB ke-12 di Pusat Persidangan Antarabangsa, Berakas, Sabtu lalu. – Gambar oleh Infofoto

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Australia, mangsa terselamat berang pembebasan Patek

SYDNEY, 8 DIS – Mangsa-mangsa letupan bom Bali 2002 berang hari ini selepas seorang daripada pembuat bom dibebaskan dari penjara Indonesia, hanya selepas menjalani...
- Advertisment -