Saturday, October 1, 2022
24.8 C
Brunei

Berkenan berangkat ke majlis resepsi

-

Gambar oleh Infofoto

LONDON, UNITED KINGDOM, 19 SEPT – Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah, Sultan dan Yang Di-Pertuan Negara Brunei Darussalam, malam tadi, berangkat menghadiri Majlis Resepsi yang dihoskan oleh Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Raja Charles III dan Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Queen Consort Camilla di Buckingham Palace, London, United Kingdom (UK).

Berangkat mengiringi Baginda ialah Duli Yang Teramat Mulia Paduka Seri Pengiran Muda ‘Abdul Mateen.

Semasa majlis yang juga dihadiri oleh kerabat-kerabat diraja, ketua-ketua negara serta tetamu-tetamu dari seluruh dunia itu, Kebawah Duli Yang Maha Mulia secara peribadinya menzahirkan rasa dukacita yang amat mendalam kehadapan majlis Baginda Raja Charles III atas kemangkatan bonda Baginda, Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Ratu Elizabeth II, di mana seluruh rakyat dan penduduk Negara Brunei Darussalam turut berdukacita atas kemangkatan seorang Ratu yang berwibawa dan unggul dari segi budi pekerti.

Hubungan akrab Kebawah Duli Yang Maha Mulia dan Baginda Ratu Elizabeth II sudah sekian lama terjalin sejak berdekad lamanya, di mana Baginda berdua sering berangkat mengadakan pertemuan bersama sebelum ini bagi sama-sama membincangkan dan berkongsi perkara-perkara yang menjadi kepentingan bersama.

Semasa majlis itu, Kebawah Duli Yang Maha Mulia juga berkesempatan menghadiri satu sesi bersama Baginda Raja Charles III dan Baginda Queen Consort Camilla.

Keberangkatan tiba Kebawah Duli Yang Maha Mulia di Lapangan Terbang Antara-bangsa Stansted, London, pagi Sabtu lalu.
Keberangkatan tiba kebawah Duli Yang Maha Mulia dijunjung oleh Simon Brice.
KDYMM Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah berkenan bertemu KDYMM Paduka Seri Baginda Raja Charles III semasa Majlis Resepsi di Buckingham Palace, London. Berangkat sama, DYTM Paduka Seri Pengiran Muda ‘Abdul Mateen.

Sesi tersebut turut disertai oleh Kebawah Duli Yang Maha Mulia Raja Abdullah II ibn Al Hussein, Raja Jordan; Kebawah Duli Yang Maha Mulia Maharaja Naruhito, Maharaja Jepun; dan Presiden Amerika Syarikat, Tuan Yang Terutama Joseph R. Biden Jr.

Selepas kemangkatan Baginda Ratu Elizabeth II, Baginda Raja Charles III dimasyhurkan menjadi Raja UK of Great Britain and Northern Ireland yang baharu.

Kebawah Duli Yang Maha Mulia berangkat tiba di London, UK, pagi kelmarin bagi menghadiri Istiadat Pemakaman Negara bagi Ratu Elizabeth II.

Keberangkatan tiba Kebawah Duli Yang Maha Mulia di Lapangan Terbang Antarabangsa Stansted dijunjung oleh Deputy Lieutenant, Simon Brice selaku wakil peribadi Baginda Raja
Charles III.

Juga hadir bagi menjunjung keberangkatan ialah Menteri Hal Ehwal Luar Negeri Kedua, Yang Berhormat Dato Seri Setia Haji Erywan bin Pehin Datu Pekerma Jaya Haji Mohd Yusof dan Pesuruhjaya Tinggi Negara Brunei Darussalam ke UK dan Eire, Tuan Yang Terutama Laksamana Pertama (B) Pengiran Dato Seri Pahlawan Norazmi bin Pengiran Haji Muhammad.

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

China: Tiada siapa berhak guna veto nasib rakyat Palestin

BEIJING, 29 SEPT - China menegaskan tiada siapa berhak menggunakan kuasa veto masing-masing dalam isu-isu mengenai masa depan dan nasib rakyat Palestin, lapor agensi...
- Advertisment -