Wednesday, November 30, 2022
29.4 C
Brunei

-

Berkenan berangkat ke Pengebumian Negara Abe

TOKYO, 27 SEPT – Yang Teramat Mulia Paduka Seri Pengiran Anak Puteri Hajah Masna, Ambassador-at-Large di Kementerian Hal Ehwal Luar Negeri selaku wakil kerajaan Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan dan Yang Di-Pertuan Negara Brunei Darussalam berangkat menghadiri upacara Pengebumian Negara bekas Perdana Menteri Jepun, Shinzo Abe di Nippon Budokan, Tokyo, Jepun.

Selepas upacara Pengebumian Negara, Yang Teramat Mulia berkenan berangkat menghadiri Majlis Greeting Occasion bersama Perdana Menteri Jepun, Tuan Yang Terutama Fumio Kishida; Setiausaha Ketua Kabinet Jepun, Tuan Yang Terutama Hirokazu Matsuno; Menteri Luar Negeri Jepun, Tuan Yang Terutama Yoshimasa Hayashi; dan isteri kepada bekas Perdana Menteri Jepun Shinzo Abe, Madam Akie Abe. Majlis tersebut telah diadakan di Akasaka Palace.

Semasa majlis tersebut, Yang Teramat Mulia mengurniakan sabda ucapan takziah bagi pihak kerajaan Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan dan Yang Di-Pertuan Negara Brunei Darussalam kepada TYT Fumio Kishida dan Madam Akie Abe di atas pemergian bekas Perdana Menteri Shinzo Abe pada 8 Julai lalu.

TYT Fumio Kishida seterusnya menyatakan penghargaan kerajaan Jepun di atas keberangkatan Yang Teramat Mulia ke upacara Pengebumian Negara berkenaan.

Negara Brunei Darussalam dan Jepun telah menjalin hubungan diplomatik pada 1984.

Sejak itu, kedua-dua buah negara menikmati hubungan yang sangat baik dan erat dalam bidang-bidang berkepentingan bersama seperti perdagangan, tenaga, pendidikan dan kesalinghubungan.

Yang Teramat Mulia turut diiringi oleh Yang Amat Mulia Pengiran Lela Cheteria Sahibun Najabah Pengiran Anak Haji Abdul Aziz.

YTM Paduka Seri Pengiran Anak Puteri Hajah Masna berkenan menyampaikan ucapan takziah kepada Madam Akie Abe selepas upacara Pengebumian Negara. – Gambar serahan Kementerian Hal Ehwal Luar Negeri
YTM Paduka Seri Pengiran Anak Puteri Hajah Masna semasa Greeting Occasion ber-sama TYT Fumio Kishida.

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Jutaan rakyat Bangladesh hilang tempat tinggal

DHAKA, 29 NOV – Berjuta-juta orang di Bangladesh hilang tempat tinggal dan mata pencarian akibat kesan perubahan iklim tahun ini hingga menyebabkan penghijrahan dalam negeri...

Polis kawal bandar utama China

- Advertisment -