Tuesday, September 27, 2022
22.3 C
Brunei

Berkenan menerima mengadap

-

Gambar oleh Infofoto

BANDAR SERI BEGAWAN, 7 SEPT – Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah, Sultan dan Yang Di-Pertuan Negara Brunei Darussalam, petang tadi, berkenan menerima mengadap Menteri Luar Negeri Republik Sosialis Vietnam, Tuan Yang Terutama Bui Thanh Son yang mengadakan lawatan ke negara ini selama tiga hari bagi mempengerusikan bersama Mesyuarat Joint Commission for Bilateral Cooperation ke-2.

Semasa majlis mengadap yang berlangsung di Istana Nurul Iman itu, Kebawah Duli Yang Maha Mulia dan Tuan Yang Terutama telah berbincang mengenai hasil Mesyuarat Joint Commission for Bilateral Cooperation ke-2 ke arah mengeratkan lagi kerjasama di antara Negara Brunei Darussalam dan Republik Sosialis Vietnam.

Menyertai Tuan Yang Terutama pada majlis mengadap itu ialah Duta Besar Istimewa dan Mutlak Republik Sosialis Vietnam ke Negara Brunei Darussalam, TYT Tran Van Koa.

Juga hadir ialah Menteri Hal Ehwal Luar Negeri Kedua, Yang Berhormat Dato Seri Setia Haji Erywan bin Pehin Datu Pekerma Jaya Haji Mohd Yusof.

Hubungan diplomatik di antara Negara Brunei Darussalam dan Republik Sosialis Vietnam mula terjalin pada 29 Februari 1992 dan seterusnya hubungan di antara kedua-dua buah negara tersebut dinaik taraf ke Perkongsian Komprehensif pada tahun 2019.

Tahun ini juga merupakan ulang tahun ke-30 penubuhan hubungan diplomatik di antara Brunei dan Vietnam.

KDYMM Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah ketika berkenan menerima mengadap TYT Bui Thanh Son di Istana Nurul Iman.
KDYMM Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah ketika berkenan menerima mengadap Yang Terhormat Jenderal TNI Dato Paduka Seri Andika Perkasa di Istana Nurul Iman.
KDYMM Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah ketika berkenan menerima pesambah daripada TYT Bui Thanh Son di Istana Nurul Iman.
KDYMM Paduka Seri Baginda Raja Isteri Pengiran Anak Hajah Saleha berkenan dijunjung bergambar ramai bersama Datin Hetty Andika Perkasa, Puan Sri Hariyani T.R. Sujatmiko, Puan Shinta Candra Soehadji, Puan Angela Nurrina Perkasa dan Datin Ummisyafinah di Istana Nurul Iman.

Pada majlis yang berasingan, Baginda Sultan turut berkenan menerima mengadap Panglima Tentara Nasional Indonesia (TNI), Yang Terhormat Jenderal TNI Dato Paduka Seri Andika Perkasa. Menyertai Yang Terhormat ialah Duta Besar Istimewa dan Mutlak Republik Indonesia ke Negara Brunei Darussalam, TYT Dr Sujatmiko M.A.; Assistan Operasi Panglima TNI, Mayor Jenderal TNI Agus Suhardi; dan Assistan Logistik Panglima TNI, Mayor Jenderal TNI Haryono.

Juga hadir ialah Timbalan Menteri Pertahanan, Brigedier Jeneral (B) Dato Seri Pahlawan Haji Abdul Razak bin Haji Abd. Kadir dan Pemerintah Angkatan Bersenjata Diraja Brunei (ABDB), Mejar Jeneral Dato Paduka Seri Haji Muhammad Haszaimi bin Bol Hassan.

Pada 15 Julai lalu, semasa Istiadat Mengadap dan Mengurniakan Bintang-Bintang Kebesaran Negara Brunei Darussalam sempena Hari Keputeraan Kebawah Duli Yang Maha Mulia ke-76 Tahun di Istana Nurul Iman, Baginda telah mengurniakan Bintang Kebesaran Negara Brunei Darussalam ‘Darjah Paduka Keberanian Laila Terbilang Yang Amat Gemilang Darjah Pertama (D.P.K.T.)’ kepada Yang Terhormat Jenderal TNI Dato Paduka Seri Andika Perkasa atas sumbangan beliau sebagai Panglima TNI yang memupuk hubungan pertahanan yang erat di antara ABDB dan TNI.

Sementara itu, di ruang lain Istana Nurul Iman, Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Raja Isteri Pengiran Anak Hajah Saleha berkenan menerima mengadap Datin Hetty Andika Perkasa, isteri Panglima TNI.

Menyertai Datin Hetty Andika Perkasa ialah Puan Sri Hariyani T.R. Sujatmiko, isteri Duta Besar Istimewa dan Mutlak Republik Indonesia ke Negara Brunei Darussalam; Puan Shinta Candra Soehadji, isteri Assistan Operasi Panglima TNI; dan Puan Angela Nurrina Perkasa, anak Panglima TNI.

Juga hadir ialah Datin Ummisyafinah binti Haji Zaini, isteri Pemerintah ABDB.

Negara Brunei Darussalam dan Republik Indonesia mempunyai hubungan pertahanan yang rapat dan sudah lama terjalin melalui pelbagai perhubungan termasuk lawatan, pertukaran profesional, eksesais, latihan dan kursus.

Dalam bidang pertahanan, kedua-dua buah negara telah memeterai Memorandum Persefahaman dalam Kerjasama Pertahanan pada 10 April 2003.

Panglima TNI dan rombongan berada di negara ini bagi lawatan rasmi selama tiga hari hingga 8 September.

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Nahas bot terbalik, ragut 24 jiwa

DHAKA, 25 SEPT – Sekurang-kurangnya 24 orang lemas manakala 24 lagi masih hilang selepas bot yang sarat membawa penganut Hindu terbalik di sebuah sungai...
- Advertisment -