Bersiap sedia kembali ke sekolah

Oleh Salawati Haji Yahya

BANDAR SERI BEGAWAN, 10 MEI – Hanya tinggal beberapa hari saja lagi sesi persekolahan secara bersemuka akan bermula, pastinya ibu bapa dan penjaga sibuk membuat persiapan keperluan persekolahan terutama baju seragam sekolah.

Tinjauan media ke beberapa buah kedai jahit mendapati, tukang-tukang jahit sibuk menyiapkan baju-baju sekolah yang ditempah oleh pelanggan sejak dua minggu lalu.

Salah seorang tukang jahit, Javed yang sudah lama mengambil tempahan menjahit baju sekolah sejak lima tahun lalu, dilihat sibuk menyiapkan baju sekolah yang ditempah dan memastikannya siap sebelum sesi persekolahan bermula pada 14 Mei ini.

Beliau yang baru saja selesai menyiapkan baju tempahan Hari Raya kini sibuk pula menyiapkan baju-baju sekolah.

“Jika sebelum ini menjahit baju tempahan Hari Raya, kini disambung lagi menyiapkan tempahan baju sekolah, kadang-kadang ia boleh mencecah sehingga pukul 12 malam dan kerja menjahit disambung semula pada pukul 8 pagi untuk menyiapkan lapan pasang baju setiap hari.

Seorang kanak-kanak kelihatan teruja semasa mencuba tudung sekolahnya di sebuah kedai jahit.
Tukang jahit ketika sibuk membuat ukuran badan untuk pelanggannya.

“Untuk tahun ini, tempahan baju sekolah yang perlu disiapkan sebelum sesi persekolahan bermula pada Sabtu ini, lebih 40 pasang baju,” jelasnya.

Dengan jumlah yang terhad terpaksa diambil, jelasnya, disebabkan kekurangan pekerja untuk menjahit selain mementingkan kualiti jahitan dan selesa digunakan oleh pelanggan.

Sementara itu, salah sebuah kedai jahit yang membekalkan baju seragam sekolah sejak beberapa tahun yang lalu, juga tidak kurang sibuknya di mana tukang-tukang jahit giat menyiapkan baju-baju sekolah kanak-kanak.

Menurut salah seorang pekerja di kedai berkenaan menjelaskan, mereka sentiasa menjahit baju sekolah mengikut saiz dan ini akan memudahkan ibu bapa dan penjaga mendapatkan baju sekolah yang sudah siap dijahit.

Salah seorang ibu pelajar yang sempat ditemui, Hajah Normah binti Haji Dastun berkata beliau lebih suka membeli baju yang sudah siap dijahit berbanding yang ditempah, walaupun harga bagi baju yang telah siap dijahit lebih mahal daripada yang ditempah.

Menurutnya, walaupun terpaksa membayar lebih sedikit untuk baju yang telah siap dijahit ini, tapi ia berbaloi kerana kualiti kain yang digunakan berbeza dari yang dijual di kedai-kedai kain.

Seorang lagi ibu kepada lima orang anak, Dayang Maziah binti Kadir pula berkata, beliau lebih suka menghantar baju sekolah ke kedai jahit kerana ia lebih jimat dan dapat menyediakan baju sekolah lima pasang setiap seorang.

Ketika ditemui di salah sebuah kedai jahit di kawasan Serusop, beliau menjelaskan bahawa kain sekolah anak-anak sudah dihantar semasa penghujung Ramadan yang lalu dan baju-baju tersebut akan siap sebelum sesi persekolahan bermula pada Sabtu ini.

Untuk tahun ini, beliau lebih menumpukan kepada membuat persiapan persekolahan anak-anak terutama pakaian sekolah dan beberapa keperluan lain seperti buku-buku dan peralatan persekolahan.