Tuesday, May 28, 2024
24.1 C
Brunei

  -

  Biarawati tinggalkan beg pakaian berisi mayat

  SANTIAGO, 12 APRIL – Polis Chile melancarkan siasatan selepas seorang biarawati, 80, meninggalkan beg pakaian yang mengandungi mayat seorang rakan yang telah meninggal dunia selama setahun di jalan Santiago.

  Beg yang berisi tulang itu ditemui Isnin lalu, mencetuskan panik di bandar yang semakin bimbang tentang jenayah ganas. Biarawati itu kemudian dikenal pasti daripada rakaman video dirinya di tempat kejadian.

  Wanita itu memberitahu polis bahawa dia dan rakannya, seorang biarawati yang meninggal dunia pada usia 58 tahun, telah memeterai perjanjian untuk tinggal bersama walaupun selepas kematian salah seorang daripada mereka.

  ‘Ada perjanjian. Orang itu meninggal dunia setahun lalu dan seorang lagi telah menyimpannya dalam beg pakaian sejak itu disebabkan rasa sayang terhadap rakannya’, beritahu pegawai polis, Juan Fonseca, kepada pemberita Rabu lalu.

  Biarawati yang lebih muda itu nampaknya telah meninggal dunia kerana sakit, dan polis tidak mengesyaki perbuatan khianat.

  Seorang pekerja kitar semula telah mengambil beg pakaian itu tetapi meletakkannya semula selepas terhidu bau busuk.

  Biarawati itu belum ditangkap tetapi berisiko dikenakan sekatan di bawah peraturan kesihatan awam kerana tidak memberitahu pihak berkuasa tentang kematian rakannya supaya dia boleh dikebumikan atau dibakar.

  Media Chile berkata wanita-wanita berkenaan tidak tergolong dalam perintah agama rasmi tetapi telah membuat ikrar peribadi. – AFP

  Gambar Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Burung tropika dikesan di tasik tanah lembap utara China

  HOHOT, 27 MEI – Flamingo besar, yang biasanya ditemui di kawasan tropika dan subtropika, baru-baru ini dikesan buat pertama kali di Tasik Ulan Suhai...