Wednesday, April 17, 2024
31 C
Brunei

  -

  Biden tidak hadiri persidangan iklim COP28

  WASHINGTON, 27 NOV – Presiden Joe Biden tidak akan hadir dalam persidangan iklim PBB terkini di Dubai, setelah dua tahun menghadiri perbincangan dengan harapan menonjolkan kepimpinan Amerika Syarikat, kata seorang pegawai Amerika Syarikat kelmarin.

  Kira-kira 70,000 orang termasuk pemimpin-pemimpin negara dan Pope Francis dijangkakan hadir di COP28 semasa ia dibuka pada hari Khamis lalu, dan ia mungkin akan menjadi persidangan iklim Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu yang terbesar. Jadual yang dikeluarkan oleh Rumah Putih bagi Biden dan Naib Presiden Kamala Harris tidak menunjukkan sebarang perjalanan ke Dubai minggu ini.

  Jadual perjanjian Biden termasuk perjalanan ke Colorado untuk menonjolkan pelaburan Amerika Syarikat dalam tenaga angin, pertemuan dengan presiden Angola, dan penyalaan pokok Krismas kebangsaan.

  Seorang pegawai Amerika Syarikat mengesahkan bahawa Biden tidak merancang untuk menghadiri COP28 minggu ini atau semasa penutupan jendela kedua sehingga ke akhir perbincangan pada 12 Disember.

  Pegawai tersebut, yang bercakap tanpa nama, mengatakan bahawa pentadbiran Biden masih dalam perbincangan sama ada untuk menghantar pegawai peringkat tinggi ke Dubai. – AFP

  Gambar Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Pemimpin China, Jerman bincang krisis Ukraine

  BEIJING, 17 APRIL - Presiden China, Xi Jinping bertemu dengan Canselor Jerman, Olaf Scholz di Wisma Tetamu Diaoyutai Beijing, kelmarin. Pemimpin kedua-dua negara bertukar-tukar pandangan...