Tuesday, February 27, 2024
31 C
Brunei

  -

  Robot pembersih autonomi akan mula gosok tandas awam pada 2024

  SINGAPURA, 4 DIS – Menjaga kebersihan tandas awam telah menjadi kutukan lama bagi pembersih di Singapura. Tetapi mereka tidak lama lagi akan menerima bantuan untuk menggosok, mengemop dan mengeringkan tandas daripada rakan sekerja baharu: robot pembersih tandas.

  Robot autonomi itu bergerak di sekeliling tandas mencari kotoran dan kawasan untuk dibersihkan, dipandu oleh penderia yang memberikannya pandangan 3D tentang persekitarannya.

  Apabila ada kerja yang perlu dilakukan, lengan berputarnya mengambil peralatan dari rak utiliti, seperti berus dan alat penyembur wap untuk menghilangkan kotoran degil dan bakteria.

  Digelar Abluo, bahasa Latin untuk ‘membersihkan’, robot itu bertujuan untuk mengurangkan separuh masa yang biasanya digunakan oleh pembersih manusia untuk membersihkan tandas supaya mereka boleh memberi tumpuan kepada tugas lain, kata pengasas bersama HiveBotics, Tuan Dung Nguyen, ‘start-up’ automasi pembersihan di sebalik robot itu.

  Abluo, yang memulakan pembangunan pada awal 2021 dan mendapat sokongan daripada National University of Singapore (NUS) dan JTC Corporation, sedang diuji di tandas di taman perindustrian, hospital, pusat membeli-belah dan lapangan terbang.

  Fasa ujian awam robot itu akan bermula pada suku kedua 2024, menandakan peringkat akhir pembangunannya sebelum pelancaran komersialnya pada Julai, kata Nguyen, 23, seorang graduan kejuruteraan mekanikal yang memulakan syarikat itu dengan pengasas bersama Rishab Patwari, 26 Pasangan itu bertemu semasa mereka menjadi pelajar di NUS.

  Inspirasi untuk membina robot pencuci tandas datang selepas rakan Rishab, yang memiliki syarikat pembersihan, terpaksa membersihkan sendiri tandas kerana kekurangan kakitangan pembersihan.

  Berminat untuk memahami lebih lanjut mengenai keperluan sektor pembersihan tandas awam, pasangan itu memohon untuk bekerja dengan penyedia perkhidmatan pembersihan di NUS, pusat membeli-belah dan hotel dalam tempoh antara Januari dan September 2023.

  “Ia adalah proses pembelajaran yang sangat penting bagi kami,” kata Nguyen kepada The Straits Times. “Pembersihnya sangat bagus dan mereka mengajar saya cara membersihkan dengan cekap dan mencampurkan bahan kimia untuk mendapatkan hasil yang terbaik.”

  Cerapan yang diperoleh daripada pengalaman itu membolehkan mereka menambah baik alatan dan perisian untuk membina robot pembersih yang berguna.

  Sebagai contoh, untuk robot itu dapat menggosok kotoran dan gumpalan kertas tandas yang kering dengan pasti, pasukan itu membangunkan alat penyembur wap.

  Untuk mensimulasikan kotoran najis untuk menguji keupayaan pembersihan robot, pasukan itu menggunakan campuran coklat tetapi mendapati coklat akan hancur lebih mudah daripada (kotoran) yang sebenar. Mereka kemudiannya menghasilkan campuran pes miso, yis dan bahan-bahan lain untuk membentuk bahan yang lebih melekit.

  Dalam bentuk semasa, Abluo dibina untuk membersihkan tempat kencing, mangkuk tandas, singki dan cermin.

  Ia beroperasi di bawah pengawasan seorang pembersih manusia, yang terlebih dahulu memeriksa keadaan tandas dan menjalankan tugas yang tidak dapat dilakukan oleh robot itu. – ANN/The Straits Times

  Robot autonomi bergerak di sekeliling tandas mencari kotoran dan kawasan untuk dibersihkan, dipandu oleh penderia. – ANN/The Straits Times
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Maryam Nawaz dilantik sebagai ketua menteri wanita pertama

  PAKISTAN, 26 FEB – Anak perempuan bekas Perdana Menteri, Nawaz Sharif, menguasai wilayah paling ramai penduduk di Pakistan hari ini, menjadikannya wanita pertama negara...