Tuesday, April 23, 2024
23.7 C
Brunei

  -

  Brazil gesa pembaharuan PBB ketika mulakan jawatan presiden G20

  RIO DE JANEIRO, 22 FEB – Menteri luar Brazil menggesa pembaharuan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dan institusi pelbagai hala lain, kelmarin, sambil mengkritik ketidakupayaan mereka untuk mencegah konflik global, ketika negaranya memulakan jawatan presiden Kumpulan 20 (G20) negara.

  Mauro Vieira memberitahu rakan-rakan menteri luar semasa ucapan pembukaan untuk mesyuarat G20 di Rio de Janeiro bahawa Majlis Keselamatan PBB tidak dapat menghalang atau menghentikan konflik seperti yang berlaku di Ukraine dan Semenanjung Gaza.

  “Institusi pelbagai hala tidak cukup lengkap untuk menangani cabaran semasa, seperti yang ditunjukkan oleh kelumpuhan Majlis Keselamatan yang tidak boleh diterima berhubung dengan konflik yang berterusan,” kata Vieira.

  Menteri-menteri luar dari 20 negara kaya dan membangun terkemuka berhimpun minggu ini untuk membincangkan kemiskinan, perubahan iklim dan ketegangan global yang memuncak, menetapkan pelan hala tuju untuk kerja yang perlu dicapai menjelang sidang kemuncak 18-19 November di Rio.

  Salah satu cadangan utama Brazil, yang ditetapkan oleh Presiden Luiz Inácio Lula da Silva, ialah pembaharuan institusi tadbir urus global seperti PBB, Pertubuhan Perdagangan Dunia (WTO) dan bank pelbagai hala, di mana beliau mahu mendorong perwakilan yang lebih kukuh bagi negara membangun.

  Pemimpin berhaluan kiri itu mengulangi pada 18 Februari minatnya untuk mengembangkan Majlis Keselamatan PBB, memikirkan kemasukan lebih banyak negara dari Afrika, Amerika Latin, serta India, Jerman atau Jepun.

  “Kita perlu menambah lebih ramai orang dan menamatkan hak veto di PBB, kerana tidak mungkin sebuah negara sahaja dapat memveto kelulusan sesuatu yang diluluskan oleh semua ahli,” kata Lula semasa lawatan negara ke Ethiopia.

  Sama ada usaha Lula akan berjaya masih belum diketahui, kerana ahli tetap Majlis Keselamatan pada masa lalu telah menolak percubaan pembaharuan yang akan mengakibatkan kehilangan kuasa mereka. – AP

  Setiausaha Luar Britain David Cameron (kanan), Setiausaha Negara AS, Antony Blinken (tengah), dan Menteri Kerjasama Ekonomi Angola Jose Massano (kiri) menghadiri mesyuarat menteri luar G20 di Rio de Janeiro, Brazil, kelmarin. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Parti Presiden Maldives dijangka menang besar dalam pilihan raya

  NEW DELHI, 22 APRIL - Parti Presiden Mohamed Muizzu dijangka menang besar dalam Pilihan Raya Parlimen Maldives, kelmarin. Menurut media tempatan, parti Muizzu Kongres Nasional...