Monday, April 22, 2024
24.1 C
Brunei

  -

  Robot lakukan kerja ladang di pinggir Shanghai

  SHANGHAI, 22 FEB – Pertanian luar bandar telah lama dikaitkan rapat dengan lembu, bajak dan kerja keras. Hari ini, terdapat juga robot pertanian dan semua jenis peralatan pintar lain, menandakan perubahan ketara dalam amalan pertanian.

  Di Ladang Diantian di luar bandar Shanghai, perubahan itu ketara. Di sana, robot yang dikendalikan oleh jurutera telah menggantikan lembu penternakan konvensional.

  Antara juruteranya, Li Wei, yang dilihat memandu robot pertaniannya dengan tepat, memegang alat kawalan. Beliau hanyalah seorang daripada lebih 70 jurutera yang bekerja di koperasi luar bandar Diantian, di mana padi merupakan tanaman utama.

  Sepanjang tujuh tahun yang lalu, mereka telah terlibat dalam penyelidikan dan pembangunan, menghasilkan penciptaan lebih 60 jenis robot pertanian yang mampu melaksanakan tugas dari menanam hingga menuai.

  Robot menggunakan kaki ‘crawler’ yang boleh mengemudi dengan cekap pelbagai jenis rupa bumi, manakala sistem pengendalian kecerdasan buatan mereka berfungsi sebagai otak untuk merancang pergerakan mereka.

  Petani hanya perlu log masuk ke sistem melalui program mini WeChat pada telefon bimbit mereka dan menghidupkan robot. “Saya dibesarkan di luar bandar, dan saya tahu kerja ladang boleh menjadi sangat meletihkan,” kata ketua koperasi pertanian Diantian, Wang Jinyue.

  Berbeza dengan masa lalu, barisan panjang robot pertanian sedang memenuhi ladang untuk membantu kerja ladang hari ini.

  Mereka beroperasi dengan cekap, tepat dan tanpa jemu, kata Wang, sambil menyatakan bahawa teknologi seperti 5G, pengecaman imej dan data besar membolehkan robot mengira jarak ke tanaman dengan pantas dan mencapai penuaian pantas dalam beberapa saat. – ANN/China Daily

  Seorang jurutera menggerakkan robot ladang di padang di Ladang Diantian di Shanghai pada 25 Januari 2024. – ANN/China Daily
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Parti Presiden Maldives dijangka menang besar dalam pilihan raya

  NEW DELHI, 22 APRIL - Parti Presiden Mohamed Muizzu dijangka menang besar dalam Pilihan Raya Parlimen Maldives, kelmarin. Menurut media tempatan, parti Muizzu Kongres Nasional...