Tuesday, October 4, 2022
27.6 C
Brunei

Brunei capai kelajuan jalur lebar Sept ini

-

Oleh Syahmi Hassan

BANDAR SERI BEGAWAN, 19 OGOS – Sejajar dengan momentumnya untuk memacu secara aktif transformasi seluruh industri telekomunikasi dan memartabatkan negara dalam memenuhi piawaian global, industri telekomunikasi Brunei akan meningkatkan kelajuan jalur lebar tetap bulan depan dengan objektif untuk membawa kelajuan garis dasar sehingga sekurang-kurangnya 50Mbps.

Menurut kenyataan daripada UNN hari ini, dengan transformasi kelajuan jalur lebar itu, UNN dan rakan kongsinya memastikan negara dan penduduknya mencapai ketersambungan digital yang bermakna.

Pada masa ini, sekitar 92 peratus daripada isi rumah di Brunei menggunakan gentian (fibre), bersedia untuk menyampaikan perkhidmatan jalur lebar, manakala 90 peratus daripadanya diliputi dengan perkhidmatan mudah alih berasaskan teknologi terkini yang tersedia 5G.

Laporan Global Median Speed ​​terkini daripada Ookla mendedahkan sambungan internet mudah alih median dunia adalah pada 30.37Mbps dan sambungan jalur lebar tetap pada 67.25Mbps.

Walaupun Brunei berada pada kedudukan nombor 1 di ASEAN dan nombor 14 di dunia mengatasi Singapura (kedudukan ke-18) dalam sambungan internet mudah alih, ia kurang memberangsangkan apabila berada di nombor 99 di dunia dari segi kelajuan median jalur lebar tetapnya.

Trend semasa menunjukkan bahawa dua pertiga daripada jumlah penduduk dunia harus berada dalam talian pada masa ini tahun depan, dengan jangkaan aktiviti yang berkaitan akan terus meningkat.

Internet telah berkembang pada kadar luar biasa dengan 27,000 pengguna baharu setiap jam menunjukkan betapa pantasnya dunia berubah dan menerima pakai sambungan digital.

Keperluan untuk mempromosi ketersambungan digital adalah jelas dan mendesak kerana dunia yang semakin digital.

Pandemik COVID telah menunjukkan bahawa ketersambungan bukan lagi kemewahan tetapi talian hayat untuk bekerja, belajar, berhubung dan mengakses perkhidmatan penting.

Mbps atau Megabait sesaat ialah ukuran standard kelajuan jalur lebar. Ia merujuk kepada kelajuan data dimuat turun dari, atau dimuat naik ke, internet.

Dalam memastikan akses inklusif kepada ketersambungan, Program Pembangunan Luar Bandar UNN untuk pelancaran gentian dan stesen pangkalan tambahan sedang dirancang dan dijalankan untuk mencapai kawasan luar bandar yang sukar diakses.

Pada masa ini, sebanyak 38 lokasi luar bandar telah dirancang merentasi Belait, Tutong dan Temburong dan termasuk kawasan di Kampung (Kg) Long Mayan, Kg Sukang, Kg Melilas, Kg Biadong Ulu, Kg Senukoh, Kg Parit Amo dan lainnya.

Empat lokasi luar bandar iaitu Kg Rampayoh, Kg Menengah Lamunin, Kg Kuala Abang dan Kg Bukit Barun sudah pun disiarkan dan menyediakan liputan mudah alih ke kawasan yang tidak dilindungi sebelum ini.

Ketika 5G bermain di fikiran semua orang dan menjadi topik utama semasa Persidangan dan Pameran Pertengahan Tahun Brunei (MYCE) 2022 dengan pelancaran komersial dijangka bersedia dari segi persediaan dan infrastrukturnya, adalah penting mengubah idea dan visi 5G menjadi aktiviti yang boleh diambil tindakan serta mengenal pasti dan menguji aplikasi yang akan meletakkan asas dan mencipta nilai bagi Ekonomi Digital di negara ini.

Selain pemodenan infrastruktur dan pengenalan teknologi baharu, keterjangkauan, kelajuan dan keselamatan juga merupakan sebahagian daripada capaian sambungan digital yang boleh dipercayai.

Ketersambungan digital yang bermakna ialah tahap ketersambungan yang membo-lehkan pengguna mendapat pengalaman dalam talian yang selamat, memuaskan, memperkaya dan produktif pada kos yang berpatutan.

Ketua Pegawai Eksekutif Datastream Digital (DST), Radin Sufri bin Radin Basiuni dalam kenyataan itu mengongsikan bahawa sambungan jalur lebar, khususnya jalur lebar tetap, memperkasakan orang ramai semasa wabak untuk bekerja, belajar dan bermain dari jauh. Peningkatan jalur lebar tetap akan memastikan pengalaman yang lebih baik untuk orang ramai.

“DST, bagi menyokong peningkatan jalur lebar tetap akan memulakan peningkatan kelajuan jalur lebar tetap pada 1 September 2022 kepada pelanggan Infinity kami tanpa caj tambahan dan tiada lanjutan kontrak perkhidmatan semasa mereka. Sebagai tambahan kepada itu, DST akan dapat memenuhi keperluan lain pelanggan Infinitynya, selain daripada kelajuan. Akan ada pilihan yang akan menangani pengalaman pelanggan Infinitynya,” tambah beliau lagi.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif imagine Sdn Bhd, Dayang Suzanna Suharju menambah, “kemajuan dalam rangkaian telekomunikasi Brunei melalui UNN akan memberi rakyat Brunei peluang maksimum untuk meneroka, mencipta dan membayangkan apa yang seterusnya melalui penyelesaian telekomunikasi generasi seterusnya sama ada untuk rumah, bekerja, atau bergerak.”

“Memandangkan imagineers kami terus menyokong pembangunan ICT di negara ini, imagine komited untuk memberikan pengalaman pelanggan terbaik dalam industri yang melangkaui ketersambungan,” tambah Dayang Suzanna.

Mengongsikan pandangan yang sama, Ketua Pegawai Eksekutif Progresif Sdn Bhd, Hajah Nurul Haniah binti Haji Jaafar berkata, “Dengan peningkatan jalur lebar terkini yang diterajui oleh industri, ini akan memenuhi pengalaman penstriman atau dalam talian untuk rakyat Brunei.

“Di Progresif, adalah menjadi misi kami untuk memastikan kami membantu membuka peluang supaya rakyat Brunei dapat menikmati faedah daripada kehidupan yang terhubung, diilhamkan dan progresif, itulah sebabnya kami percaya dalam menyediakan mereka pakej mampu milik dan pengalaman pelanggan yang tiada tandingannya,” ujarnya.

Semua penyedia perkhidmatan telekomunikasi (telco) dalam Kumpulan Syarikat Darussalam Assets Sdn Bhd (DA), disokong oleh Pihak Berkuasa Industri Teknologi Info-Komunikasi Negara Brunei Darussalam (AITI) memperjuangkan kemajuan negara ke arah mengubah Brunei menjadi Negara Pintar yang sejajar dengan Pelan Induk Ekonomi Digital 2025 dan Wawasan Brunei 2035.

Dengan inisiatif terbaharu yang akan dipacu oleh syarikat telekomunikasi, peningkatan jalur lebar kebangsaan ini yang akan dilancarkan pada 1 September 2022 bertujuan untuk meningkatkan pengalaman pelanggan dengan perkhidmatan yang lebih berpatutan untuk semua.

 

 

 

 

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

PBB: 5.7 juta mangsa banjir Pakistan berdepan krisis makanan

ISLAMABAD, 3 OKT – Agensi kemanusiaan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) memberi amaran kira-kira 5.7 juta mangsa banjir Pakistan berdepan krisis makanan serius dalam masa...
- Advertisment -