Tuesday, September 27, 2022
22.3 C
Brunei

Brunei giat tangani jenayah rentas sempadan

-

Oleh Ak Zaki Kasharan

BANDAR SERI BEGAWAN, 21 SEPT – Negara Brunei Darussalam mencatatkan pencapaian signifikan dalam usahanya menangani isu jenayah pemerdagangan orang apabila dua orang didakwa kerana jenayah itu pada tahun ini.

Ia menunjukkan usaha giat negara ini membanteras jenayah rentas sempadan terutamanya pada musim pandemik melalui pendekatan Whole of Nation dan Whole of Government diketuai oleh Jabatan Perdana Menteri (JPM) selaku agensi peneraju yang bertanggungjawab terhadap dasar-dasar keselamatan negara.

Perkara itu ditekankan oleh Menteri di JPM, Yang Berhormat Pehin Datu Lailaraja Mejar Jeneral (B) Dato Paduka Seri Haji Awang Halbi bin Haji Mohd Yussof, selaku Pengerusi Jawatankuasa Keselamatan Negara semasa menghadiri Sidang Plenari Mesyuarat Menteri-menteri ASEAN Mengenai Jenayah Rentas Sempadan (AMMTC) ke-16 yang telah berlangsung secara maya pagi tadi.

Menurutnya, selain pemerdagangan orang, aktiviti-aktiviti jenayah rentas sempadan yang berpotensi menggugat keselamatan rakyat dan penduduk negara ini seperti penyeludupan barang-barangan tegahan termasuk dadah haram melalui sempadan darat dan kawasan perairan negara turut dibanteras pada musim pandemik COVID.

Yang Berhormat Pehin seterusnya menyatakan AMMTC adalah penting untuk mengukuhkan lagi tahap kerjasama dengan badan-badan sektoral ASEAN dan negara-negara rakan dialog bagi membantu usaha-usaha pemulihan dalam era pasca COVID, selaras dengan aspirasi Deklarasi Menangani Jenayah Rentas Sempadan Pasca Pandemik COVID-19 Bandar Seri Begawan yang telah diluluskan semasa Mesyuarat AMMTC ke-15 dipengerusikan oleh Negara Brunei Darussalam pada bulan September tahun lalu.

Yang Berhormat Menteri di JPM (tengah) semasa menghadiri Sidang Plenari Mesyuarat AMMTC ke-16 secara maya. – Gambar serahan JPM

Mesyuarat AMMTC dan Mesyuarat-mesyuarat Berkaitan tahun ini telah dipengerusikan oleh Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Dalam Negeri Kemboja, Tuan Yang Terutama Samdech Kralahom Sar Kheng, dan dihadiri oleh Menteri-menteri ASEAN yang bertanggungjawab bagi isu jenayah rentas sempadan. 

Mesyuarat turut dihadiri oleh Timbalan Setiausaha Agung ASEAN bagi Komuniti Keselamatan Politik, Tuan Yang Terutama Robert Matheus Michael Tene, yang telah memberikan perkembangan terkini ASEAN, termasuk aktiviti-aktiviti yang berlangsung di badan-badan sektoral ASEAN yang lain.

Pada sesi plenari hari ini, menteri-menteri dan ketua-ketua delegasi ASEAN telah meluluskan Terms of Reference of the National Representatives for the implementation of the ASEAN Convention Against Trafficking In Persons, Especially Women and Children (ACTIP). 

Terma rujukan tersebut merupakan satu manifestasi komitmen negara-negara ASEAN untuk menangani isu jenayah pemerdagangan orang atau trafficking in persons di rantau ini, sejajar dengan matlamat di bawah ASEAN Convention Against Trafficking In Persons, Especially Women and Children yang telah diratifikasi oleh Negara Brunei Darussalam pada tahun 2020.

Dalam hubungan ini, mesyuarat juga telah mengambil maklum mengenai ASEAN Senior Officials Meeting on Transnational Crime Work Programme to Implement the ASEAN Plan of Action to Combat Transnational Crime 2022-2024 yang telah diluluskan di peringkat Mesyuarat Pegawai-Pegawai Kanan ASEAN Mengenai Jenayah Rentas Sempadan (SOMTC).

Ia juga membincangkan status pelaksanaan aktiviti-aktiviti di bawah SOMTC, Mesyuarat Ketua-ketua Pengarah Jabatan Imigresen dan Ketua-ketua Bahagian Hal Ehwal Konsular Kementerian Hal Ehwal Luar Negeri (DGICM) dan Persidangan Ketua Polis Negara-Negara ASEAN (ASEANAPOL).

Delegasi Negara Brunei Darussalam ke Mesyuarat AMMTC kali ini telah disertai oleh Timbalan Menteri di JPM, Dato Seri Paduka Haji Sufian bin Haji Sabtu, selaku Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Keselamatan Negara; Setiausaha Tetap (Sekuriti dan Undang-undang) JPM,  Hajah Nor Hashimah binti Haji Mohammed Taib dan pegawai-pegawai kanan dari JPM.

Mesyuarat disambung esok dengan sesi konsultasi bersama rakan-rakan dialog AMMTC.

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Nahas bot terbalik, ragut 24 jiwa

DHAKA, 25 SEPT – Sekurang-kurangnya 24 orang lemas manakala 24 lagi masih hilang selepas bot yang sarat membawa penganut Hindu terbalik di sebuah sungai...
- Advertisment -