Thursday, September 29, 2022
31.9 C
Brunei

Brunei kesan 13 kes Omicron tempatan

-

Oleh Ak Zaki Kasharan & Salawati Haji Yahya

BANDAR SERI BEGAWAN, 31 JAN – Ujian gene sequencing ke atas sampel daripada 570 kes positif COVID-19 yang dikesan di negara ini setakat 31 Januari 2022 telah mengesahkan bahawa 50 sampel adalah daripada varian Omicron, iaitu 37 kes import dan 13 kes tempatan.

Perkara tersebut antara yang disampaikan oleh Menteri Kesihatan, Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohd Isham bin Haji Jaafar semasa Sidang Media bagi Situasi Terkini Jangkitan COVID-19 di Negara Brunei Darussalam di Dewan Al-‘Afiah, Kementerian Kesihatan yang berlangsung pada petang tadi.

“Walau bagaimanapun, kesemua kes varian Omicron yang dikesan di Negara Brunei Darussalam hanya mempunyai gejala ringan atau tidak mengalami sebarang simptom sama sekali,” jelas Yang Berhormat Dato.

“Dan setakat ini tidak ada kes varian Omicron di negara ini telah dikategorikan dalam kategori 4 atau kategori 5 iaitu memerlukan bantuan oksigen dan rawatan intensif,” tambah beliau.

Yang Berhormat Menteri Kesihatan seterusnya menasihatkan orang ramai agar tidak merasa cemas namun pada masa yang sama mengingatkan untuk sentiasa berwaspada dan mengikuti segala prosedur operasi standard (SOP) yang ada.

“Apa yang paling penting, orang ramai terutama sekali bagi yang belum bervaksinasi di sarankan untuk segera mendapatkan vaksin dan bagi yang belum mendapatkan dos penggalak atau booster untuk mendapatkannya,” menurut Yang Berhormat Menteri Kesihatan.

“Ini adalah bagi mengawal gejala kerana sekarang negara telah mengesan jangkitan tempatan Omicron di kalangan masyarakat,” tambah beliau.

Yang Berhormat Dato seterusnya menjelaskan, sebanyak 13 kes jangkitan tempatan Omicron dari beberapa kluster dan ini menunjukkan jangkitan kes tersebut sudah menular dalam kalangan komuniti.

“Walau bagaimanapun, sequencing machine mengambil masa dan bila kita melihat ke belakang dan bila melihat keadaan sekarang, ia menunjukkan gejala itu tidak menunjukkan gejala yang berat,” jelasnya.

Yang Berhormat Menteri Kesihatan semasa sidang media di Kementerian Kesihatan, kelmarin.- Gambar oleh Ak Zaki Kasharan

 

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Penjawat awam dilarang luah pendapat di media sosial

COLOMBO, 28 SEPT – Sri Lanka hari ini mengarahkan penjawat awam untuk tidak meluahkan pendapat mereka di media sosial selepas beberapa orang pegawai mendakwa...
- Advertisment -