Brunei rangkul pingat pertama Sukan SEA

Oleh Fadhil Yunus

BANDAR SERI BEGAWAN, 11 MEI – Negara Brunei Darussalam membuat permulaan cemerlang pada Sukan SEA ke-31 selepas pasukan pencak silat negara memperoleh pingat perak dan gangsa di Dewan Sukan Bac Tu Liem di Hanoi, Vietnam hari ini.

Ketiga-tiga atlet negara, Anisah Najihah binti Abdullah, Norleyermah binti Haji Raya dan Nur Wasiqah Aziemah binti Rosihan merangkul pingat perak dalam acara seni berpasukan wanita manakala Muhd ​​​​Ali Saifullah bin Abdullah Mohd Suhaimi merangkul gangsa dalam acara seni perseorangan lelaki.

Pasukan wanita berjaya mengumpul 9.915 mata pada perlawanan akhir manakala Vietnam mencatatkan sejumlah 9.965 mata untuk meraih emas.

Sementara itu, pesaing lelaki Muhd ​​Ali Saifullah memastikan penampilan sulung Sukan SEA yang baik selepas menewaskan juara bertahan Filipina, Edmar Tacuel dengan 9.935 mata pada pusingan penyingkiran.

Laluan ke separuh akhir menjamin pasukan Brunei untuk merangkul sekurang-kurangnya satu pingat gangsa dan peluang meraih satu pingat emas.

Atlet negara berpuas hati dengan gangsa berikutan tewas kepada pemenang pingat emas Singapura, Mohd ​​Iqbal bin Abdul Rahman dalam fasa empat terakhir.

Dalam acara seni perseorangan lelaki, Ilyas Sadara dari Thailand meraih pingat perak manakala satu lagi gangsa dimenangi oleh Luqman Laji dari Malaysia.

Anisah Najihah, pemenang pingat gangsa Sukan SEA 2019, turut bertanding dalam acara seni perseorangan wanita di mana dia ditewaskan oleh Vuong Thi Binh dari Vietnam pada pusingan penyingkiran.

Reaksi pasukan pencak silat negara memperoleh pingat perak dan gangsa di Dewan Sukan Bac Tu Liem di Hanoi, Vietnam kelmarin.