Friday, April 19, 2024
24.7 C
Brunei

  -

  Brunei, Singapura adakan mesyuarat jawatankuasa bersama

  Oleh Sim Y. H.
  Gambar serahan Kementerian Kewangan dan Ekonomi

  BANDAR SERI BEGAWAN, 14 FEB – Negara Brunei Darussalam dan Republik Singapura mempunyai hubungan yang amat erat dan adalah amat penting untuk memperkukuhkan kerjasama serta perdagangan antara kedua-dua buah negara dalam bidang berkaitan bekalan makanan, produk-produk perubatan, sektor tenaga dan ekonomi hijau.

  Perkara itu dinyatakan oleh Setiausaha Tetap (Ekonomi, Perdagangan dan Industri) di Kementerian Kewangan dan Ekonomi, Dr Hajah May Fa’ezah binti Haji Ahmad Ariffin dalam kata alu-aluannya semasa Mesyuarat Jawatankuasa Bersama Pertama antara Negara Brunei Darussalam dan Republik Singapura yang berlangsung di Pusat Persidangan Antarabangsa, Berakas, kelmarin.

  Dalam kata alu-aluannya lagi, Dr Hajah May Fa’ezah menekankan potensi bagi kedua-dua buah negara untuk meningkatkan kerjasama dalam merealisasikan visi bersama bagi kedayatahanan rantaian bekalan, pertumbuhan ekonomi dan kemakmuran.

  Menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh Kementerian Kewangan dan Ekonomi, di sini, mesyuarat jawatankuasa bersama itu telah dipengerusikan bersama oleh Dr Hajah May Fa’ezah dan Setiausaha Tetap (Pembangunan) di Kementerian Perdagangan dan Industri, Republik Singapura, Lee Chuan Teck.

  Mesyuarat jawatankuasa bersama itu telah dihadiri oleh setiausaha-setiausaha tetap dan timbalan setiausaha tetap serta pegawai-pegawai kanan kerajaan dari kedua-dua buah negara selaku ahli jawatankuasa dan kumpulan kerja yang ditubuhkan di bawah Memorandum Persefahaman (MoU) bagi Mengukuhkan Kerjasama Pelaburan dan Perdagangan dalam Produk Perubatan dan Makanan serta MoU bagi Kerjasama dalam Ekonomi Hijau dan Tenaga yang ditandatangani antara kedua-dua buah negara pada 24 Ogos 2022.

  Dr Hajah May Fa’ezah dan Lee Chuan Teck bergambar ramai dengan pegawai-pegawai kanan kerajaan dari Brunei dan Singapura yang menghadiri mesyuarat jawatankuasa bersama yang berlangsung di Pusat Persidangan Antarabangsa, Berakas, kelmarin.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Mahkamah batalkan sabitan bekas Presiden Maldives Abdulla Yameen

  NEW DELHI, 19 APRIL - Mahkamah di Maldives membatalkan sabitan bekas Presiden Abdulla Yameen atas tuduhan rasuah, kelmarin. Panel tiga hakim Mahkamah Tinggi memutuskan bahawa...