Sunday, December 10, 2023
29.1 C
Brunei

  -

  Brunei turut berdukacita

  BANDAR SERI BEGAWAN, 9 SEPT – Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah, Sultan dan Yang Di-Pertuan Negara Brunei Darussalam dan Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Raja Isteri Pengiran Anak Hajah Saleha serta kerabat diraja, kerajaan dan rakyat Negara Brunei Darussalam menzahirkan rasa simpati yang amat mendalam berikutan kemangkatan Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Ratu Elizabeth II, pagi tadi.

  Kebawah Duli Yang Maha Mulia dalam perutusan hari ini, turut berkenan menghantar titah-titah perutusan takziah kepada King of The United Kingdom of Great Britain dan Northern Ireland, Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Raja Charles III dan kepada Perdana Menteri United Kingdom, Puan Yang Terutama Elizabeth Truss MP, susulan kemangkatan Baginda Ratu Elizabeth II.

  Dalam titah perutusan itu, Baginda Sultan menyatakan sepanjang hidup Baginda Ratu Elizabeth II, Baginda bukan saja memberi sepenuh penumpuan kepada rakyat British tetapi jua kepada rakyat Komanwel dan akan sentiasa dikenang sebagai seorang pemimpin yang berjiwa rakyat dan juga dedikasi yang berterusan terhadap perkhidmatan awam.

  Dalam tempoh tujuh dekad, keberanian dan kepimpinan Baginda sebagai Ketua Komanwel menjadi sumber kekaguman, inspirasi dan kebanggaan yang menggalakkan kesepaduan dalam kalangan negara Komanwel.

  Baginda Sultan dan Baginda Raja Isteri merakamkan kenangan manis semasa Baginda Ratu Elizabeth II dan The Duke of Edinburgh membuat lawatan ke Negara Brunei Darussalam pada tahun 1972 dan 1998.

  Baginda berdua menghargai sumbangan peribadi Baginda Ratu Elizabeth II dalam mengukuhkan hubungan yang penting itu.

  Kebawah Duli Yang Maha Mulia masih ingat pertemuan terakhir dengan Baginda Ratu Elizabeth II semasa The Queen’s Commonwealth Dinner di Buckingham Palace pada tahun 2018, di mana Baginda Sultan sangat menghargai kemesraan Baginda.

  Pertemuan itu mempamerkan keistimewaan dan hubungan erat yang sedia terjalin antara United Kingdom dan Negara Brunei Darussalam.

  Bagi mengakhiri perutusan berkenaan, sekali lagi Baginda Sultan dan Baginda Raja Isteri dan kerabat diraja serta rakyat negara ini menzahirkan takziah yang amat mendalam kepada Baginda Raja Charles III dan seluruh kerabat diraja dalam tempoh kehilangan besar ini.

  Potret Baginda Ratu Elizabeth II di samping buku takziah di Kedutaan British di Paris pada 9 September. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Hong Kong adakan pilihan raya majlis pertama di bawah peraturan baharu

  HONG KONG, 10 DIS - Penduduk pergi mengundi pada hari ini dalam pilihan raya majlis daerah pertama Hong Kong sejak rombakan pilihan raya dilaksanakan...