Sunday, April 14, 2024
23.8 C
Brunei

  -

  Cabul: Lelaki kena 1 tahun, sebat sekali

  Oleh Ak Zaki Kasharan

  BANDAR SERI BEGAWAN, 15 FEB – Seorang warga tempatan berusia 43 tahun dijatuhi hukuman penjara selama setahun berserta sekali sebatan oleh Mahkamah Majistret, hari ini, atas kesalahan mencabul rakan sekerja yang merupakan seorang wanita berusia 21 tahun di sebuah kedai aksesori telefon di Seria.

  Defendan didapati bersalah selepas perbicaraan atas pertuduhan menyerang mangsa untuk mencabul kehormatannya.

  Bukti yang diketengahkan Timbalan Pendakwa Raya Nurul Fitri Kiprawi di mahkamah mendedahkan bahawa pada pagi 21 April 2022, ketika mangsa dan defendan bekerja pada syif yang sama di stor, defendan menghampiri mangsa yang duduk di kaunter dan bertanya kepadanya tentang beberapa kabel.

  Apabila mangsa berdiri dari tempat duduknya untuk membantu defendan, dia menyuruhnya kembali ke tempat duduk dan dia tiba-tiba berjalan ke arah mangsa untuk memegang dahinya dalam percubaan untuk menciumnya dua kali.

  Mangsa mengelak daripadanya dan memarahinya, tetapi defendan menyentuh perutnya dan berlalu pergi meninggalkan kedai.

  Pihak pendakwaan juga mendedahkan rakaman CCTV sebagai bukti yang menunjukkan perbuatan defendan.

  Mahkamah menerima bahawa keterangan mangsa adalah selaras dengan pengakuan defendan dalam kenyataan polisnya di mana defendan sendiri mengakui bahawa dia telah keluar minum alkohol sejurus sebelum melakukan kesalahan itu. Bukti selanjutnya didedahkan bahawa defendan kembali ke kedai dan cuba mencium dahi mangsa, dan kali ini yang bagi defendan hanya sebagai gurauan.

  Mahkamah tidak percaya pembelaan defendan dalam perbicaraan bahawa dia mabuk dan tidak menyedari tindakannya semasa kejadian yang bercanggah dengan keterangan mangsa dan kenyataan defendan sebelum ini kepada polis.

  Berdasarkan keseluruhan keadaan, mahkamah mendapati bahawa pihak pendakwaan telah membuktikan kesnya melampaui keraguan munasabah dan mensabitkan defendan atas pertuduhan itu. Majistret Kanan Dewi Norlelawati binti Haji Abdul Hamid mengendalikan kes tersebut.

   

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Banjir terburuk landa di Kazakhstan

  POKROVKA, 12 APRIL - Salji dan ais yang mencair dengan pantas telah menyebablan sungai-sungai di utara Kazakhstan dan sempadan di Rusia mencatatkan paras yang,...